kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Horváth Ferenc továbbra is a csúcsszervezet elnöke

mmonk0219A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új összetételű tanácsa hétfői alakuló ülésén Lendván a következő négyéves mandátumra is Horváth Ferencet, a magyar közösség parlamenti képviselőjét választotta meg a csúcsszervezet elnökének. Az MMÖNK-nak ebben a mandátumban főállású ügyvezető elnöke is lesz.

Az ülést az új elnök megválasztásáig a jelenlévő 21 tanácstagból a legidősebb tag jogán Požonec Robert vezette. A Választási, Kinevezési és Mandátumvizsgáló Bizottságba az öt községi nemzetiségi önkormányzat elnökét (Vida Törnar Judit, Varga Edit, Vugrinec Zsuzsi, Roman Silvija és Orban Dušan) nevezték, akik áttekintve a delegálási igazolásokat mindent rendben találtak, így a tanács egyhangúlag megerősítette a lendvai önkormányzat által delegált 10 tagot, a 4 dobronaki, a 3 maráci, valamint a hodosi 2 és a sali községi önkormányzatból érkező 2 tanácstagot.

Tizenöt tag eddig is tagja volt a csúcsszervezetnek, hatan pedig új tagokként kezdik a munkát.

A tanács elnöki tisztségére egy javaslat érkezett: Varga Edit az eddigi elnököt javasolta, azzal indokolva ezt, hogy Horváth Ferenc a munkásságával úgy a Muravidéken, mint Magyarország felé eddig is bizonyított.

Mivel más javaslat nem érkezett, Požonec Robert ülésvezető, mielőtt szavazásra bocsátotta volna a javaslatot, megnyitotta a nemzeti közösség tanácselnöki és a nemzetiségi parlamenti képviselői tisztségek összeférhetetlenségének kérdését, mely újra aktuális a nyilvánosságban. A tanács az MMÖMK jogászának véleményét kérte. Lebar Tomislav tájékoztatta a tanácsot, hogy Szlovéniában egy törvény sem mondja ki, hogy a nemzeti közösség elnöki posztja a köztisztségviselői (funkcionar) kategóriába tartozna, ami azt jelentené, hogy a két beosztás, tehát a parlamenti képviselői és a közösségi elnöki poszt összeférhetetlen lenne. Amíg egy illetékes szerv nem hoz ezzel ellentétes egyértelmű határozatot, addig ez nem lehet kérdés – mondta Lebar Tomislav. Az összeférhetetlenség kérdését illetően szót kért Horváth Ferenc is, kiemelve, hogy a szlovén törvényhozásban a kisebbségi rendszer egyik sajátossága – melyre megalkotásakor senki sem gondolt –, hogy az MMÖNK elnöke nem köztisztségviselői (funkcionar) státuszt jelent. Amennyiben születik más jogi határozat, az egyik megbízásáról lemond.

Az elnöklő a folyatásban szavazásra bocsátotta az elnök megválasztásáról szóló javaslatot, azzal, ha az összeférhetetlenség kérdésében érkezik más hivatalos vélemény, akkor annak értelmében járnak el.

A nyilvános szavazáson a 21 tag közül 18-an támogatták Horvát Ferenc kinevezését, míg hárman tartózkodtak.        

„Ahogy az előző két mandátumban is, mindenképpen arra számítok, hogy aktív tanácstagokkal lesz dolgom, hiszen azt szeretném, hogy minél több értelmes, hasznos vita legyen az asztal körül, hiszen ezek azok a dolgok, melyek előrelendítik a közösséget. Sosem voltam a sajtón keresztüli üzengetés híve, hiszen azt hiszem, hogy kulturált emberek más módot választanak a vitás kérdések tisztázására” – mondta megválasztása után, hangsúlyozva, hogy „ami a jövőbeni terveket illeti, azt gondolom, hogy egy ember nyolc éven keresztül nem tud változni, legalább is én nem vagyok az a típusú, és mindenképpen nagyjából azt a munkát, illetve azt a típusú munkát szeretném folytatni, amit eddig is folytattam. Mindenképp szeretném, hogy befejeződjenek azok a projektek, amelyek folyamatban vannak. Több további projektre is vannak jó kilátásaink – természetesen azt szeretnénk, hogy elnyerjük őket és hogy megvalósuljanak. Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének személyesen azt tartom, hogy sikerült a közösséget a településeken megerősíteni. Ezt szeretném a jövőben még hangsúlyosabbá tenni, ezért is javasoltam a tanácsnak, hogy minden kétnyelvű területen szervezzünk évente egy rendezvényt, a mandátumban egy kisebb beruházást, ha mást nem, ültessük el egy fát, helyezzünk el egy játszóelemet, hogy minden muravidéki magyar érezze azt, hogy akármilyen kis közösségben, kis településen él, fontos számunkra.”

mmonk02192Horváth Ferenc továbbá nagyon fontosnak tartja a bilaterális kapcsolatok a további erősítését. „Gondolok itt kormányzati szintű kapcsolatokra, de természetesen az együttműködésre a rábavidéki szlovénekkel, községekkel, magyarországi önkormányzatokkal, a Kárpát-medencei magyar pártokkal, szervezetekkel, s természetesen megkerülhetetlen a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. Őket kellett volna talán az első helyen kiemelnem, hiszen az elmúlt években valójában egy nagyon jó, gyümölcsöző és bizalomra épülő kapcsolat alakult ki köztünk” – emelte ki. Ami a nemzetiségi intézményeket illeti, jónak látná, hogy elkészülne egy olyan stratégia, amely egy tíz évre tartalmazza a terveket. „Ez nem azt jelenti, hogy a munkát most valaki rosszul végzi, de mindenképpen arra is kell törekednünk, hogy a következő generációkat meg tudjuk időben nyerni, hogy legyenek hallgatóink, olvasóink, hogy legyenek a közösségnek tagjai, s lehetőség szerint aktív tagjai” – emelte ki az elnök a fő irányvonalak között.

Az elnöki teendőket Horváth Ferenc a következő mandátumban nem főállásban végzi. Ennek tükrében javasolni fogja, hogy a közösségnek legyen egy főállású ügyvezető elnöke. A források megvannak rá. „Számos feladat vár ránk, és egy elnök, aki nem főállásban végzi a feladatot, nem tud minden feladatnak, még a protokolláris felkéréseknek sem eleget tenni. Ugyanakkor a számos projekt megvalósításával rengeteg a munka, s azt hiszem, ez a megoldás, ami ugyan az alapszabályzat módosításával jár, jó és járható út lenne. Szeretném, hogy az elnökség is aktív legyen, mint az elmúlt években is. Az elnökséget az intézményvezetőinkkel szeretném bővíteni azért, hogy minél hatékonyabb legyen az együttműködés is” – nyilatkozta Horváth Ferenc.

Kiemelt jelentőségű nemzeti intézmények

A tanács egyhangúlag támogatta, hogy a muravidéki magyar közösség kiemelt jelentőségű intézményei 2019-ben is a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI), a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI), a Szlovén RTV magyar nemzetiségi stúdiói és a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete. Továbbá támogatásra javasolják a nemzetiségi programokat megvalósító kétnyelvű intézményeket is.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben