kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Magyar sarok, magyar zene, magyar dal…

vargaedit03191A magyar kormány 100 millió forintos támogatása révén idén is folytatódik az MMÖNK kivitelezésében a muravidéki kétnyelvű óvodák még 2017 márciusával elindult fejlesztési programja. A tervekről, a már befejezett projektrészekről Varga Edittel, az óvodafejlesztési program koordinátorával, vezetőjével beszélgettünk.

A 2017 márciusával a Muravidéken elindított óvodafejlesztési program négy muravidéki kétnyelvű intézetben, illetve az említett intézetek kilenc tagozatában folyik most már megközelítőleg két éve. A program 100 millió forintos keretéből annak ellenére, hogy a kétnyelvű óvodák – különösen a dobronaki és a lendvai – jóformán újak és mindenképpen megfelelnek a modern kor követelményeinek, az említett támogatási keret nagy részét beruházásokra, óvodafejújításra használták fel. A program keretében már befejeződött a pártosfavi óvoda felújítása, megerősítésre került a gyertyánosi tagozat beruházása és még várat magára a hosszúfalui óvoda felújítása. „A Kárpát-medence egyéb régióihoz képest azonban a Muravidéken jóval több erőfeszítést és anyagi forrást szenteltek a magyar nyelv használatának serkentésére, a magyar programok, rendezvények, események bővítésére” – mondja Varga Edit, a program koordinátora. Így minden óvodába került egy úgynevezett magyar sarok, aminek az óvónők és természetesen a gyermekek is nagyon örültek. A magyar sarkok az elképzelések szerint segítségként szolgálnak az óvónőknek a magyar nyelv fejlesztésében. Így a sarkokban egy tulipános ládában találhatók magyar nyelvű könyvek, hang- és videóhordozók, magyar jellegű bábok, amelyeket az óvónők szabadon használhatnak. „A gyerekek a jól látható helyeken elhelyezett sarkokat már megkedvelték, örömmel használják a játékokat, könyveket, egyebeket.” A program keretében Lendván és Dobronakon két komplett játszóteret sikerült kialakítani, emellett minden óvodai tagozat legalább egy-egy játszótéri elemhez jutott. „A program keretében folyik a szintén nagyon jól fogadott zenei nevelési program, a Ringató, amely a legkisebb gyermekekkel foglalkozik. Nagyon fontos, hogy gyermekeink minél korábban zenén keresztül hallják a magyar szót és dalokat” – emeli ki Varga Edit.

„A program keretéből minden óvodába – kéthetente cserélve egymást – ellátogat egy zenei és egy táncfoglalkozási szakember. Ezt az óvodák, a pedagógusok nagyon jól fogadták, sajnos ugyanis hiányzik a megfelelő magyar tudás, hiszen a szakembereink zöme Szlovéniában tanult” – mondja a program vezetője, s hozzáteszi, mind Andrejek Judit, mind Böröndi Róbert, az említett szakemberek nagyon jó munkát végeznek, s a legfontosabb, hogy szeretik a gyerekek is a foglalkozásokat.

vargaedit03192Tavaly a program keretében került megszervezésre a Kolompos együttes koncertje, amelyen mindegyik nagycsoportos kétnyelvű óvodás jelen volt. „Az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is szeretnénk bábelőadásokat. Március 15-re mindegyik óvodába tervezünk egy előadást. A program keretében minden óvoda igényelt néptánchoz szükséges népviseletet is. Van, ahová teljes készletet készíttettünk, van, ahol csak ki kellett egészíteni a készletet. Terveink szerint a táncruházatot egy szintén március folyamán szervezendő közös óvodai rendezvényen szeretnénk átadni, vagyis bemutatni. Pontos időpontot és helyszínt jelenleg nem tudok mondani”.

Varga Edit szerint kifejezetten hálásak lehetünk a magyar kormánynak ezért a támogatásért, amely nem történt volna meg, ha nem jön létre az óvodapedagógusok kétnyelvű aktívája, amely meg tudta fogalmazni az igényeket. A programban körülbelül 300 gyermek érintett a bölcsődétől az iskola előtti korig.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben