kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Magyar sarok, magyar zene, magyar dal…

vargaedit03191A magyar kormány 100 millió forintos támogatása révén idén is folytatódik az MMÖNK kivitelezésében a muravidéki kétnyelvű óvodák még 2017 márciusával elindult fejlesztési programja. A tervekről, a már befejezett projektrészekről Varga Edittel, az óvodafejlesztési program koordinátorával, vezetőjével beszélgettünk.

A 2017 márciusával a Muravidéken elindított óvodafejlesztési program négy muravidéki kétnyelvű intézetben, illetve az említett intézetek kilenc tagozatában folyik most már megközelítőleg két éve. A program 100 millió forintos keretéből annak ellenére, hogy a kétnyelvű óvodák – különösen a dobronaki és a lendvai – jóformán újak és mindenképpen megfelelnek a modern kor követelményeinek, az említett támogatási keret nagy részét beruházásokra, óvodafejújításra használták fel. A program keretében már befejeződött a pártosfavi óvoda felújítása, megerősítésre került a gyertyánosi tagozat beruházása és még várat magára a hosszúfalui óvoda felújítása. „A Kárpát-medence egyéb régióihoz képest azonban a Muravidéken jóval több erőfeszítést és anyagi forrást szenteltek a magyar nyelv használatának serkentésére, a magyar programok, rendezvények, események bővítésére” – mondja Varga Edit, a program koordinátora. Így minden óvodába került egy úgynevezett magyar sarok, aminek az óvónők és természetesen a gyermekek is nagyon örültek. A magyar sarkok az elképzelések szerint segítségként szolgálnak az óvónőknek a magyar nyelv fejlesztésében. Így a sarkokban egy tulipános ládában találhatók magyar nyelvű könyvek, hang- és videóhordozók, magyar jellegű bábok, amelyeket az óvónők szabadon használhatnak. „A gyerekek a jól látható helyeken elhelyezett sarkokat már megkedvelték, örömmel használják a játékokat, könyveket, egyebeket.” A program keretében Lendván és Dobronakon két komplett játszóteret sikerült kialakítani, emellett minden óvodai tagozat legalább egy-egy játszótéri elemhez jutott. „A program keretében folyik a szintén nagyon jól fogadott zenei nevelési program, a Ringató, amely a legkisebb gyermekekkel foglalkozik. Nagyon fontos, hogy gyermekeink minél korábban zenén keresztül hallják a magyar szót és dalokat” – emeli ki Varga Edit.

„A program keretéből minden óvodába – kéthetente cserélve egymást – ellátogat egy zenei és egy táncfoglalkozási szakember. Ezt az óvodák, a pedagógusok nagyon jól fogadták, sajnos ugyanis hiányzik a megfelelő magyar tudás, hiszen a szakembereink zöme Szlovéniában tanult” – mondja a program vezetője, s hozzáteszi, mind Andrejek Judit, mind Böröndi Róbert, az említett szakemberek nagyon jó munkát végeznek, s a legfontosabb, hogy szeretik a gyerekek is a foglalkozásokat.

vargaedit03192Tavaly a program keretében került megszervezésre a Kolompos együttes koncertje, amelyen mindegyik nagycsoportos kétnyelvű óvodás jelen volt. „Az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is szeretnénk bábelőadásokat. Március 15-re mindegyik óvodába tervezünk egy előadást. A program keretében minden óvoda igényelt néptánchoz szükséges népviseletet is. Van, ahová teljes készletet készíttettünk, van, ahol csak ki kellett egészíteni a készletet. Terveink szerint a táncruházatot egy szintén március folyamán szervezendő közös óvodai rendezvényen szeretnénk átadni, vagyis bemutatni. Pontos időpontot és helyszínt jelenleg nem tudok mondani”.

Varga Edit szerint kifejezetten hálásak lehetünk a magyar kormánynak ezért a támogatásért, amely nem történt volna meg, ha nem jön létre az óvodapedagógusok kétnyelvű aktívája, amely meg tudta fogalmazni az igényeket. A programban körülbelül 300 gyermek érintett a bölcsődétől az iskola előtti korig.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben