kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Új szabályzat az egyetemisták támogatására

dobr monk0919A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta az önkormányzat idei költségvetését és új szabályzatot alkotott a tanulmányi támogatások kiosztásához, melyben jelentős hangsúlyt kapott az aktív közreműködés a nemzetiségi programokban.

A dobronaki magyar közösség 2019-ben 141,3 ezer euró bevételt tervez, melynek nagyobb része, 101.470 euró állami támogatás (a községi költségvetésből érkezik), 38 ezer euró bevételre pályázati alapokból számítanak. A kiadásokat 160,9 ezer euró összegben tervezik. A költségvetés nagyobb része fix kiadás, míg különböző projektek megvalósítására 23 ezer eurót, az egyetemisták támogatására 9 ezer eurót, a Dobronaki KÁI programjaira 5 ezer eurót különítettek el. Mivel a költségvetés-tervezetet első olvasatban már rendkívüli zártkörű ülésen megtárgyalták, a községhez benyújtott költségvetés-módosításukat a Kézművességek Háza programjainak támogatására hatezer euró értékben pedig a községi tanács elvetette, a költségvetés végső elfogadása – öt mellette és egy ellenszavazattal – szinte hozzászólás nélkül történt meg. Koren Stefán tanácstag fejezte ki csalódottságát, hogy továbbra is jellemző a község lekezelő viszonya a magyar önkormányzat iránt. Szerinte nem fogadható el, hogy a község a nemzetiségnek szánt állami pénzből évente 53 ezer eurót saját költségvetésében tart – az utolsó tíz évben ez így több mint 500 ezer euró –, a kétnyelvű ügykezelés területén nem teljesíti kellően a feladatát, a közösségnek pedig közben korlátozottak a forrásai a programok támogatására. Ezért a költségvetés ellen szavazott. Koren Stefán kezdeményezésére a tanács a következő ülésén napirendre tűzi a kétnyelvűség megvalósításának (a magyar nyelv használata) kérdéskörét is.

A tanács egyhangúlag elfogadta a felsőfokú tanulmányi támogatások odaítélésétől szóló új szabályzatot, mely abban tér el az eddigitől, hogy nem pontrendszer szerint értékeli a kérvényeket, hanem nagyobb hangsúlyt fektet az aktív részvételre a nemzetiségi programokban, amit a jelentkező köteles lesz részletesen is feltüntetni. Klujber Varga Brigita tanácstag javaslatára a feltételek közé bekerült a magyar nyelv aktív tudása is, amit a jelentkező a kétnyelvű általános, illetve középiskola, vagy fakultatív magyar nyelvi órák, illetve lektori órák látogatásával tud bizonyítani. Minden sikeresen pályázó azonos összegű támogatást kap, a havi összeg pedig nem haladhatja meg a 100 eurót. A tanulmányi támogatási pályázat az új szabályzat alapján március 7-én jelenik meg a Népújságban és a DKMÖNK honlapján, az első kifizetéseket pedig április második felében tervezik.

Az ülésen kinevezték az önkormányzat ellenőrzőbizottságának tagjait Kovač Katarina, Göntér Mario és Perša Marija személyében.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben