kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Új szabályzat az egyetemisták támogatására

dobr monk0919A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta az önkormányzat idei költségvetését és új szabályzatot alkotott a tanulmányi támogatások kiosztásához, melyben jelentős hangsúlyt kapott az aktív közreműködés a nemzetiségi programokban.

A dobronaki magyar közösség 2019-ben 141,3 ezer euró bevételt tervez, melynek nagyobb része, 101.470 euró állami támogatás (a községi költségvetésből érkezik), 38 ezer euró bevételre pályázati alapokból számítanak. A kiadásokat 160,9 ezer euró összegben tervezik. A költségvetés nagyobb része fix kiadás, míg különböző projektek megvalósítására 23 ezer eurót, az egyetemisták támogatására 9 ezer eurót, a Dobronaki KÁI programjaira 5 ezer eurót különítettek el. Mivel a költségvetés-tervezetet első olvasatban már rendkívüli zártkörű ülésen megtárgyalták, a községhez benyújtott költségvetés-módosításukat a Kézművességek Háza programjainak támogatására hatezer euró értékben pedig a községi tanács elvetette, a költségvetés végső elfogadása – öt mellette és egy ellenszavazattal – szinte hozzászólás nélkül történt meg. Koren Stefán tanácstag fejezte ki csalódottságát, hogy továbbra is jellemző a község lekezelő viszonya a magyar önkormányzat iránt. Szerinte nem fogadható el, hogy a község a nemzetiségnek szánt állami pénzből évente 53 ezer eurót saját költségvetésében tart – az utolsó tíz évben ez így több mint 500 ezer euró –, a kétnyelvű ügykezelés területén nem teljesíti kellően a feladatát, a közösségnek pedig közben korlátozottak a forrásai a programok támogatására. Ezért a költségvetés ellen szavazott. Koren Stefán kezdeményezésére a tanács a következő ülésén napirendre tűzi a kétnyelvűség megvalósításának (a magyar nyelv használata) kérdéskörét is.

A tanács egyhangúlag elfogadta a felsőfokú tanulmányi támogatások odaítélésétől szóló új szabályzatot, mely abban tér el az eddigitől, hogy nem pontrendszer szerint értékeli a kérvényeket, hanem nagyobb hangsúlyt fektet az aktív részvételre a nemzetiségi programokban, amit a jelentkező köteles lesz részletesen is feltüntetni. Klujber Varga Brigita tanácstag javaslatára a feltételek közé bekerült a magyar nyelv aktív tudása is, amit a jelentkező a kétnyelvű általános, illetve középiskola, vagy fakultatív magyar nyelvi órák, illetve lektori órák látogatásával tud bizonyítani. Minden sikeresen pályázó azonos összegű támogatást kap, a havi összeg pedig nem haladhatja meg a 100 eurót. A tanulmányi támogatási pályázat az új szabályzat alapján március 7-én jelenik meg a Népújságban és a DKMÖNK honlapján, az első kifizetéseket pedig április második felében tervezik.

Az ülésen kinevezték az önkormányzat ellenőrzőbizottságának tagjait Kovač Katarina, Göntér Mario és Perša Marija személyében.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben