kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

A magyar közösség új székházat vásárol Lendva központjában

mmonk1019A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén kinevezte tagjait a közösség állandó bizottságaiba és az egyéb munkatestületekbe. Horváth Ferenc elnök tájékoztatta a tagokat az új közösségi székház vásárlásának tervéről, melyre a magyar kormány biztosított több mint 2,2 millió euró támogatást.

Az MMÖNK bizottságai a jövőben a következő összeállításban működnek: a gazdasági bizottság tagjai Magyar Alen, ifj. Jonaš Ludvik, Puhan Juliska, Hack József és Cár József, a mezőgazdasági bizottságban Farics Dorisz, Hančik József, Sabotin Ladislav, Sáfrányos Péter és Kalmar Štefan dolgozik. Az oktatási bizottság tagjai Varga Štefan István, Tóth Erzsébet, Pisnjak Mária, Varga Edit és Vörös Damjana. A tájékoztatási, társadalmi, kulturális és tudományos bizottságban Pisnjak Atilla, Koša Klári, Totič Rozália, Klujber Varga Brigita és Dora Géza tevékenykedik. Az ifjúsági bizottság új tagjai Varga Teodor, Gal Patrik, Tamaško Denis, Bogdan Attila (Dobronak) és Bogdan Attila (Szentlászló). A statutáris-jogi bizottságba Feher Horváth Alexandrát, Nemet Attilát, Bočkorec Dušant, Szép Inest és Koren Štefant nevezték be. Az ellenőrzőbizottság tagja pedig Matjašec Barbara, Gyurkač Izabela, Magyar Klára, Bočkorec Dušan és Kovač Damijana lett. A két alapított intézet, az MNMI és az MNTI tanácsában az MMÖNK-t Vida Törnar Judit, Horvat Tomi, Kološa Tanja, Lacó David Karolina és Kučan Mateja (MNMI), valamint Orban Dušan, Nemeš Alfred, Šimon Monika és Kovač Katarina (MNTI) képviseli. Az RTV magyar műsorainak programbizottságába a közösség részéről Soós Mihály, Varga Štefan István, Abraham Boris, Berden Mario, Car Urška és Požonec Robert került be. Požonec Robert képviseli a közösséget az RTV központi programbizottságában, valamint a Lendvai Könyvtár – Kulturális Központ tanácsában is. A Lendvai Kétnyelvű Középiskola tanácsának új tagja Klujber Varga Brigita lett. A szlovén kormány nemzetiségi bizottságába Vida Törnar Juditot nevezték be, a MÁÉRT külhoni bizottságában Sobočan Gabriela vállalta a tagságot.   

Ezt követően Horváth Ferenc tanácselnök bővebben tájékoztatta a tagokat a sajtóból már elhangzott hírről, hogy közösség új székházat vásárol Lendva központjában:

„Tavaly májusban, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Lendván járt, többek közt beszélgettünk arról, hogy szükség lenne az MMÖNK mostani székházának felújítására, s arról is, hogy helyszűkével is küszködünk. A miniszterelnök úr azt a javaslatot tette, hogy amennyiben egy jobb helyen, a városközponthoz közelebb tudunk egy megfelelő épületet találni, amely méltó közösségi székház és ugyanakkor a magyarság háza lehetve, akkor vegyük ezt meg. A magyar kormány erre a célra nemrég jóváhagyott 700 millió forintot, valamint a működésre a következő évtől kezdve 25 millió forintot. A kormányhatározat megszületésével elkezdtük szondázni a megfelelő ingatlanokat, s amint megtaláljuk a megfelelőt, erről természetesen tájékoztatjuk a nyilvánosságot is. Akkor lesz majd időszerű arról beszélni, hogy a mostani székháznak esetleg mi lesz a további sorsa. A házban székelő más intézmények költözése attól függ, milyen épületet tudunk találni. Azt szeretném, hogy olyan épületet találjunk, ahova – amennyiben az intézetek is kifejezik óhajukat – ők is be tudnak költözni, így ennek tükrében tudjuk tervezni majd a mostani székház sorsát” – mondta Horváth Ferenc.

A tanács pozitívan fogadta a hírt, mint ahogy azt is, hogy folytatódnak a gazdaságfejlesztési támogatások. A következő pályázat megjelenése legkésőbb májusban várható.

További támogatást kapott a domonkosfai tájház is. Befejezéséhez az MMÖNK idén még 50 ezer euróval járul hozzá. A szlovén gazdaságfejlesztési projekt 3. intézkedése keretében ugyanis 2019-ben és 2020-ban 50 ezer eurót különítettek el, számítva arra, hogy ebből a forrásból biztosítják a különböző pályázatokon az önrészt. De mivel ilyen jellegű pályázatot nem nyertek, felmerült a lehetőség, hogy az összesen 100 ezer eurót átcsoportosítják a 2. intézkedéshez és ebből felújítási munkálatokat támogatnak. Amennyiben a kormány ezt megerősíti, akkor a 2019-es év átcsoportosított összegét a domonkosfai beruházásra fordítják.

A tanács határozatba foglalta azt is, hogy a szentlászlói Alvarium a maráci magyar önkormányzat tulajdonába kerül.

Továbbá támogatták, hogy mivel Horváth Ferenc lemondott a Minta Kft. vezetéséről, az új igazgató kinevezéséig Sabo Livia, az MMÖNK munkatársa látja az ügyvezetői teendőket. 

Horváth Ferenc tanácselnök az ülés végén hosszabb felszólalásban reagált az utóbbi hetekben a szlovén sajtóban is taglalt képviselői és közösségelnöki funkciók összegférhetetlenségének kérdésére. „Úgy gondolom, hogy a támadás elsősorban azt szolgálta, hogy egy jól működő közösség egységét megbontsa. Amikor vállaltam, hogy indulok a képviselői posztért, akkor természetesen megérdeklődtem ennek a törvényi, illetve jogi hátterét. Az illetékesek, akiknek a szakmai véleményére adok, egyértelműen kimondták, hogy a mostani jogszabályok szerint a két funkció nem zárja ki egymást, ezért is döntöttem úgy, ahogy döntöttem. Amikor a választópolgárok megválasztottak képviselőnek, tudták, hogy az MMÖNK elnöke vagyok, és akkor is elmondtam azt, nem tartom kizártnak, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy összeegyeztethető a két és jól végezhető feladat, akkor elnökként egy harmadik mandátumot is vállalok. Ennek tükrében vontam le a személyes következtetéseket, hogy ez számomra mivel jár. A képviselőkről szóló törvény már több alkalommal az Országgyűlés előtt volt, nem került még tárgyalásra. Most is van egy ilyen terv, és ahogy már ezt elmondtam, amikor elnökként megerősített a tanács, amennyiben a mandátum közben változik a törvény olyan értelemben, hogy a két funkció összeférhetetlen, akkor egyik tisztségről lemondok. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy amennyiben az Országgyűlésben lesz egy ilyen kezdeményezés, ezt a módosítást támogatni fogom, hiszen MMÖNK-elnökként az az érdekem, hogy a mindenkori MMÖNK-elnök politikai státuszának, funkciójának erősítése megtörténjen. Ha a törvény ezt lehetővé teszi, mindenképpen támogatni fogom – a közösség, és nem a saját érdekemben” – mondta. A tanácsnak javasolta, hogy a következő ülésre hívja meg a funkciók összeférhetetlensége kérdésében feljelentéseket tevő dr. Kovács Attilát, és ezt foglalja határozatba. A tagok vita nélkül (kettő ellen- és egy tartózkodó szavazattal) döntöttek, hogy     

dr. Kovács Attilát meghívják a következő ülésre.
 

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő Bači Zsuzsanna MMÖNK-tanácstaggal február 26–27-én látogatást tett Budapesten, ahol találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárral. Eredményes tárgyalásokat folytattak a Muravidékre érkező további anyaországi támogatásokról, s többek közt bemutatták a Muravidék.re turisztikai projektet is, az új honlapot és a kísérő kiadványt. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben