kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Az önkormányzat tulajdonába kerül az Alvarium

alvarium1019A Marác községi magyar önkormányzat tanácsa február 28-i ülésén jelen volt Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke is, aki kezdeményezte az Alvarium tájház tulajdonjogi átíratását a maráci magyar önkormányzat tulajdonába.

moracmonk1019A 2019-es évben az állam összesen 149 ezer eurós támogatást biztosít a maráci magyar önkormányzat működésére. A község ebből a kétnyelvű ügyvitelre csupán 15 ezer euróra tart igényt, és 134 ezer eurót utal át a nemzetiségnek. Emellé az önkormányzat 3.000 eurót pályázati úton kíván elnyerni. Így az önkormányzat 137 ezer eurós teljes bevétellel számol, míg a kiadások oldalán 185 ezer eurót terveznek. Ebben az elmúlt évekből fennmaradt 48 ezer eurós megtakarítás is szerepel. Az egyesületeknek, intézeteknek tervezett támogatásban (38.600,00 euró) a kultúregyletek, turisztikai csoportok, sport- és tűzoltóegyletek támogatása mellett a Pártosfalvi KÁI és az óvoda is szerepel. Ebből az összegből minden egyesület vagy intézmény gazdag, minőségi programokat valósíthat meg – fogalmazott Vugrinec Zsuzsi tanácselnök. Ezzel kapcsolatban a tanácstagok megtárgyalták és elfogadták az egyesületi beszámolókat is a 2018-as támogatások felhasználásáról. Ismét felvetődött az a visszatérő téma, hogy továbbra is gondot jelent a fiatalok bekapcsolása a közösségi életbe. – Egyelőre nincs meg a „recept” a fiatalok megnyerésére – állapították meg. A költségvetésben szintén kiemelt tételként szerepel az önkormányzat saját rendezvényeire – szakmai találkozók, koncertek, tanulmányút – szánt összeg, ami 34.300 euró. Új tétel a revíziós és számviteli, valamint a szakmai szolgáltatások díja, ez 20 ezer eurós kiadás. Ezen kívül szintén új tétel az Alvarium működésének folyó költsége (5.000 euró) abban az esetben, ha a tájház a jelenlegi tulajdonos, az MMÖNK helyett idén már a maráci magyar önkormányzat lesz. Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke a tanácsnak beszámolt a tájház jelenlegi helyzetéről: az MMÖNK az épület felújítására három pályázatból – elsősorban magyarországi BGA-s projektekből – 266 ezer euró támogatást kapott. Az összegből 44 ezer még rendelkezésre áll a melléképület munkálatainak megkezdéséhez, de a teljes kivitelezéshez pluszpénzekre lesz szükség – körülbelül 200 ezer euróra –, amire ismét pályázni kell. A pályázaton indulás viszont csak úgy lehetséges, ha minél előbb életet visznek a már átadott főépületbe. Véleménye szerint a méhészet jó irány, melyben a szlovén méhészszövetségre is számíthatnak, de egyéb tartalmat is hozzá lehet kapcsolni. „A 2019-es év megfelelő lenne, hogy beinduljon az Alvarium” – nyomatékosította az elnök, majd javasolta, hogy a tájház tulajdonjogát a maráci önkormányzat vegye át, ezzel a helyiek is valóban magukénak érzik majd az épületet. A tanács határozatba foglalta, hogy az MMÖNK kezdeményezte a tulajdonjog átíratását.

A folytatásban a tanács kinevezte a felügyelőbizottság tagjait, Kovač Damjancát Szentlászlóról, Lenarčič Milánt Szentlászlóról és Kečmar Martinát Pártosfalváról, majd az aktualitások kerültek terítékre.

Az önkormányzathoz ezúttal a Pártosfalvi KÁI szülői tanácsa fordult anyagi segítségért. A szülők egy jótékonysági bált kívánnak szervezni március 23-án, a befolyó összegből pedig sószobát szeretnének kialakítani az iskolában a gyerekek számára. A tanács úgy határozott, hogy 300 euróval segíti a bál megszervezését.

A különfélék napirendi pontban szóba került a pártosfalvi bankautomata márciusban tervezett eltávolítása is. Az önkormányzat levélben kereste meg az illetékest (NLB Bank), de azt a választ kapták, hogy az automata veszteséges, ezért a jövőben csak bérleti díj ellenében tudják üzemeltetni. A díj 5.000 euró lenne évente, amit a községnek kellene kifizetnie. A tanács egyöntetű véleménye, hogy megoldást kell találni a problémára.

Végül pedig a Szentlászlót és Kebelét összekötő út teljes lezárásával járó nehézségek is asztalra kerültek. A teljes útzárral többek között a diákok középiskolai bejárását is elvágták, mivel a busz nem jár be így a faluba. 

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben