kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Idén őszre elkészül a tájház

salmonk1019A Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzat Tanácsának múlt csütörtöki ülésén első olvasatban megvitatták a közösség idei költségvetését, valamint a domonkosfai tájház befejezésének terveit.

– A legfontosabb napirendi pontunk a községi MNÖK megalakulásának 20. évfordulója alkalmára rendezendő ünnepélyünk megtárgyalása volt – nyilatkozta lapunknak Orban Dušan tanácselnök. – A rendezvényt szeptember vége, október eleje tájékára tervezzük, és a tájház ünnepélyes megnyitásával kötjük össze. A tájháznak arra teljes egészében el kell készülnie. Egy többfunkciós épületkomplexumot szeretnénk létrehozni, amiben a néprajzi gyűjtemény mellett a hagyományok felélesztését is meg kívánjuk mutatni az arra érdeklődőknek. Úgy döntöttünk, hogy nemzetiségi önkormányzatunk székhelye is áttelepül oda. A főépületben már a nyár folyamán tervezünk programot, a hagyományos kemencés kenyérsütést kívánjuk bemutatni a sali idősebb polgárok vezetésével. A felújítási munkálatok addig is folyamatosak lesznek.

A tagok megvitatták a költségvetés első olvasatát is. – Csaknem 160 ezer eurós bevétellel számolunk idén, a kiadási oldalon pedig 178 ezer eurót tervezünk. Az államtól 61 ezer euró az idei támogatásunk, és további 95 ezer a gazdasági projektből származó bevételünk erre az évre. Emellett számítunk a magyarországi pályázat sikeres elbírálásában is – fejtette ki az elnök.

Az ülésen jelen volt Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő is, aki tájékoztatta a tanácstagokat a tájházzal kapcsolatos aktualitásokról, a tájházak szövetségének megalakulásáról.

– A legfontosabb tételek közt tehát a tájház felújítása szerepel, erre idén 95 ezer eurót szánunk – folytatta Orban Dušan. – Mivel községünkben megnyílt a Peterloug – Szivárvány nevet viselő turisztikai létesítmény, a kölcsönös együttműködésre számítva ennek támogatására is elkülönítettünk bizonyos összeget, illetve a muravidéki tájházszövetsés létrejötte esetén szintén számoltunk némi pluszkiadással. A tanácsülésen továbbá úgy határoztunk, hogy még ebben a ciklusban szeretnénk kiadni Domonkosfa monográfiáját. Ennek alapozó lépéseit már idén megkezdhetjük, de az egész még csak gondolati szinten létezik – zárta nyilatkozatát Orban Dušan.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben