kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Szívben és lélekben

cim1119Szívben és lélekben magyarként megmaradni, ünnepelni, emlékezni, ápolni anyanyelvünket, kultúránkat, örökségünket, összefogni a jó célokért. Március 15-e ma ezt mind jelenti. A történelmi eseményekre, a forradalomra és szabadságharcra a Muravidéken elsőként Domonkosfán emlékezett a legkisebb muravidéki magyar közösség, majd ezt ünnepségek sora követi szerte a nemzetiségileg vegyesen lakott területen.

 

 

Március 15-i ünnepély Domonkosfán

 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Trianon után az országhatáron kívülre került magyarság számára március 15-e pedig reményt és megerősítést ad nemzeti érzelmeiben. A március 15-i eseményekre, a forradalomra és szabadságharcra a Muravidéken elsőként március 8-án este Domonkosfán emlékezett a legkisebb magyar közösség.

A kultúrotthon terme színültig megtelt. Az első sorokban helyet foglalt Földes Gyula lendvai főkonzul, Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, a muravidéki csúcsszervezet elnöke, a muravidéki magyar közösségek elnökei és sok más vendég. Az ünnepély a domonkosfai Petőfi Sándor ME népdalköre előadásában felcsendült himnuszokkal kezdődött, majd a helyi óvodások és iskolások léptek színpadra, gyermekdalokkal és néptánccal köszöntve március idusát.

„Amikor feltűzzük a kokárdát, akkor ezt nemcsak büszkeséggel tesszük, hanem erős reménysugárral is a szívünkben. Reméljük, hogy azt a lelkesedést szerezzük vissza és éljük át, ami mozgatója, motorja volt minden forradalomnak, így az 1848-as forradalomnak is” – hangzottak a konferanszié szavai a színpadon, felkérve a Sal községi magyar önkormányzat elnökét, hogy ossza meg ünnepi gondolatait a közönséggel. „Itt, a Dombvidéken arra törekszünk, hogy Trianon után, hazánktól elszakadva, szülőföldünkön maradva szívben és lélekben megmaradjunk magyarnak” – emelte ki Orban Dušan, majd köszönetet mondott mindkét államnak a támogatásokért, melyben a helyi magyarság is részesült. „Ez nagyban hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez és az itteni emberek megélhetéséhez. Hisz mindannyiunk közös célja, hogy a gyermekeinknek itt biztosítsunk jövőt, hogy ápolhassák nagyszüleink hagyományait, hogy magyar gyökereikkel büszkén élhessenek e földön és ne kelljen nekik más tájakon megélhetést keresniük” – mondta, majd azzal zárta gondolatait, hogy az önkormányzat legnagyobb munkája, a tájház is végre elkészülhet idén, ami méltó helyet biztosít majd a kultúra és a hagyományok ápolásának.

A nemzet összetartozásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk. Ebből merítve a összetartozást dallal, szavalatokkal és tánccal is megerősítették a helyiek. A márciusi eszméket a Pártosfalvi KÁI versmondói szavalatokkal idézték fel: Csanádi Imre, Majtényi Flóra, Donászy Magda és Szepesy Eleonóra verseit szavalták el. A folytatásban a Petőfi Sándor ME népdalköre katonadalokkal szerepelt, majd a Pártosfalvi KÁI Ugrós néptáncegyüttese somogyi táncokkal lépett színpadra a Harangláb népzenei együttes zenei kíséretével. Az ünnepély zárásaként a Zala Senior táncegyüttes műsorát láthatta a közönség, kalotaszegi és mezőségi táncokat jártak.

Az ünnepély keretében a helyi hímzők munkáiból kiállítás nyílt a kultúrház különtermében.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben