kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Harcolunk megmaradásunkért és anyanyelvünkért

hodos15 1119„Ha erősen él bennünk egy szebb jövő reménye és képesek vagyunk egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, méltók leszünk az 1848-as örökséghez” – eme gondolatokkal kezdődött a hodosi március 15-i ünnepség szombat este a helyi kultúrotthonban.

Az ünnepélyt számos más magas rangú vendég mellett jelen volt Földes Gyula lendvai főkonzul, illetve Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, a muravidéki csúcsszervezet elnöke. Ünnepi beszédet Roman Silvija, a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke mondott, aki megköszönte mindkét országnak a község fejlődését segítő támogatást (Hodoson és Kapornakon két őrtorony felújítása, illetve a kapornaki tájház tetőzetének renoválása). Megemlékezett az ünnephez kapcsolódó történelmi eseményekről, majd az akkori összefogásban rejlő erőt hangsúlyozta, melyből példát merítve ma is nagy dolgokra lehet képes bármely közösség.  Kiemelte a felnövekvő generáció anyanyelve és identitása megőrzésének fontosságát, illetve a kétnyelvűségre mint muravidéki értékre hívta fel a figyelmet. „Harcolunk a megmaradásunkért és anyanyelvünkért, nem fegyverrel, hanem nap mint nap elhangzó beszéddel, írott szóval, dallal, zenével” – hangzottak az ünnepi gondolatok, majd gazdag kultúrműsorral folytatódott az ünnepély.

Elsőként az Árgyélus gyermek-néptáncegyüttes mutatkozott be körjátékokkal, majd a helyi népdalkör lépett színpadra katonadalokkal. A folytatásban a Pártosfalvi KÁI versmondói Kapornaky Gyula és Juhász Gyula verseit adták elő. A műsor folytatásában a zene és a tánc kapta a főszerepet. Először a szombathelyi ELTE Savaria Egyetemi Központban 30 éve működő Szökős Néptáncegyüttes előadását láthatta a közönség, Rimóc-, majd Küküllő-vidéki tánccal szórakoztatták a nagyérdeműt. A táncprodukciókban ifjú tehetségek is bemutatkoztak szólóelőadásokkal, a zenét Takács Rita és zenekara szolgáltatta. Az ünnepélyen egy rendhagyó előadás is színpadra került „Tóték tánca” címmel, a táncszínház világába kalauzolva el a közönséget.

A rendezvény a művelődési ház előtti kopjafa koszorúzásával ért véget.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben