kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Harcolunk megmaradásunkért és anyanyelvünkért

hodos15 1119„Ha erősen él bennünk egy szebb jövő reménye és képesek vagyunk egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, méltók leszünk az 1848-as örökséghez” – eme gondolatokkal kezdődött a hodosi március 15-i ünnepség szombat este a helyi kultúrotthonban.

Az ünnepélyt számos más magas rangú vendég mellett jelen volt Földes Gyula lendvai főkonzul, illetve Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, a muravidéki csúcsszervezet elnöke. Ünnepi beszédet Roman Silvija, a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke mondott, aki megköszönte mindkét országnak a község fejlődését segítő támogatást (Hodoson és Kapornakon két őrtorony felújítása, illetve a kapornaki tájház tetőzetének renoválása). Megemlékezett az ünnephez kapcsolódó történelmi eseményekről, majd az akkori összefogásban rejlő erőt hangsúlyozta, melyből példát merítve ma is nagy dolgokra lehet képes bármely közösség.  Kiemelte a felnövekvő generáció anyanyelve és identitása megőrzésének fontosságát, illetve a kétnyelvűségre mint muravidéki értékre hívta fel a figyelmet. „Harcolunk a megmaradásunkért és anyanyelvünkért, nem fegyverrel, hanem nap mint nap elhangzó beszéddel, írott szóval, dallal, zenével” – hangzottak az ünnepi gondolatok, majd gazdag kultúrműsorral folytatódott az ünnepély.

Elsőként az Árgyélus gyermek-néptáncegyüttes mutatkozott be körjátékokkal, majd a helyi népdalkör lépett színpadra katonadalokkal. A folytatásban a Pártosfalvi KÁI versmondói Kapornaky Gyula és Juhász Gyula verseit adták elő. A műsor folytatásában a zene és a tánc kapta a főszerepet. Először a szombathelyi ELTE Savaria Egyetemi Központban 30 éve működő Szökős Néptáncegyüttes előadását láthatta a közönség, Rimóc-, majd Küküllő-vidéki tánccal szórakoztatták a nagyérdeműt. A táncprodukciókban ifjú tehetségek is bemutatkoztak szólóelőadásokkal, a zenét Takács Rita és zenekara szolgáltatta. Az ünnepélyen egy rendhagyó előadás is színpadra került „Tóték tánca” címmel, a táncszínház világába kalauzolva el a közönséget.

A rendezvény a művelődési ház előtti kopjafa koszorúzásával ért véget.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben