kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Tájházak: élő tartalmat az épületekbe 

tajhaz1119Kapornak, Dobronak, Szentlászló, Domonkosfa és Völgyifalu azok a muravidéki települések, ahol a magyar közösség tájházakat hozott létre, illetve nyit meg a következő egy-két évben. Abból a célbül, hogy az épületekben élő tartalom, program is legyen, az MMÖNK egy működtető szervezetet tervez alapítani.      

„Az elmúlt években nagyon sok pénzt fektettünk a falakba, hogy megteremtsük a feltételeket. Most a következő lépést kell megtennünk: azt, hogy ezeket a házakat megtöltsük tartalommal. Ezért egy olyan intézetet, illetve szervezetet tervezünk létrehozni, mely a tájházakat működteti” – mondja Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke. A tervezés fázisában a tájházak szövetsége fogalom terjedt el, mert Magyarországon ez a szervezettségi forma működik és a Muravidéken átvették a terminust, de a községi nemzetiségi elnökök és a szakma párbeszédében dől majd el, milyen formát is ölt majd a szervezet.  

„Mindenképpen azt szeretném, ha ez egy olyan intézmény lenne, amelyen belül az MMÖNK, a községi magyar önkormányzatok és reményeim szerint az MNMI közösen fel tud állítani egy olyan stábot – költségvetésileg is –, melynek az lesz az elsődleges feladata, hogy a tájházakat megtöltse programokkal. A szervezet működését természetesen be kell építeni a finanszírozási rendszerbe. Látok erre lehetőségeket, hiszen Magyarországról is van nyitottság, Szlovéniában pedig a minisztériummal kell tárgyalni. Fontosnak tartanám, hogy részben az MMÖNK, részben pedig a községi magyar önkormányzatok vállalják a szervezet finanszírozását, hiszen az ő érdekük is, hogy a tájházak működjenek. Kétségtelen, hogy ami a kézművességet illeti, Dobronakon tették messze a legtöbbet, a legsikeresebbek is, s így lehetne ez egy dobronaki központú szervezet” – nyilatkozta Horváth Ferenc elnök.

A célok közt szerepel a tájházak és az ott kínált programok (kézműves műhelyek, méhészet…) bekapcsolása a vidék turisztikai kínálatába. Az elképzelések szerint szerepel a Bánffy Központ bekapcsolása is a szervezetbe egy turisztikai-információs iroda formájában, mely információkat adna, programokat biztosítana a Muravidékre érkező turistáknak.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben