kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Az élő kapcsolat folytatásáért  

egyezm12191Hétfőn a lendvai Bánffy Központban került sor Vas megye és a Muravidék közötti 2019. évi együttműködési megállapodás aláírására. Az évtizedekre visszanyúló megállapodás a baráti és kulturális kapcsolatok írásba foglalt alapját képezi.  

Ez alkalomból Horváth Ferenc, a MMÖNK Tanácsának elnöke kifejtette: a két szomszédos megyéből, Vasból és Zalából annak idején előbb érkezett a kulturális támogatás, mint Budapestről, s meggyőződése, hogy sokkal rosszabb kondícióban lenne az azóta is szakemberhiánnyal küzdő muravidéki magyarság, ha nem így alakul a helyzet. Ezért köszönet a múltért, de a történelmi Vas megye területén, az Őrségben végzett munka ma is hiánypótló, hiszen bár vannak szakembereink s a kulináris kapcsolatok is reményt keltők, az odafigyelés és támogatás mégis dicséretet érdemel.  

egyezm12192Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a kapcsolatok fejlődéseként szintén a két évvel ezelőtt létrehozott Értéktárat emelte ki. – A muravidéki magyarokhoz egy sajátos kapcsolat köt bennünket, ez nem nemzetközi, nem megyei kapcsolat, hanem évezredes közös múlt által kialakult testvéri kapcsolat, s a muravidéki magyarok támogatása is e természetes folyamat részét képezi. A szakemberek által pedig élő kapcsolat van emberek és települések, művészek és művészeti csoportok között – tette hozzá a közgyűlési elnök.

A megállapodás az általános célok – például a vegyes bizottságok által felállított célkitűzések támogatása – mellett konkrét munkaprogramot is tartalmaz az őrségi népi csoportok munkájának irányítására, hat Vas megyei koreográfus, hímzőszakember és gyermekszínjátszó csoportvezető-mentor éves utazási költségeit vállalva fel.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben