kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

A legfontosabb a nyelvünkhöz ragaszkodás

dobron1219A Dobronaki községben március 15-én, az ünnep napján emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára. A művelődési házban rendezett ünnepségen Varga Edit, a községi magyar önkormányzat elnöke szólt a közönséghez, a helyi fiatalok és a Dobronaki Nótázók pedig méltó műsorral járultak hozzá az ünnepléshez.

Az ünnepi estet megtisztelte jelenlétével Földes Gyula lendvai főkonzul, Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, az MMÖNK elnöke, Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere, valamint a községi nemzetiségi elnökök. Varga Edit, a dobronaki magyar önkormányzat elnöke beszéde felvezetésében kiemelte, hogy a muravidéki magyarság mindenkori vezetői ünnepi beszédeikben nem csak megemlékeznek történelmünk nagy személyiségeiről, illetve eseményeiről, hanem az ünneplő közönséggel megosztják az itt élő magyar közösség jelenével, sorsával, fejlődésének lehetőségeivel kapcsolatos meglátásaikat, és számvetést is készítenek, így ő is erre próbál vállalkozni. „Talán a fejlődés, illetve a fejlesztés kérdésével kezdeném. Községünkből többen is sikeresen pályáztak az anyaországi gazdasági támogatásokra, így sok család kapott lehetőséget, hogy itthon biztosítson magának jobb megélhetést. Ezúton is hálásan köszönjük ezt a magyar kormánynak. Magyar és szlovén forrásokból épült meg községünkben a csodálatos Kézművességek Háza, s örömmel mondhatjuk el, hogy van igény a hagyományok újraélesztésére. Közösségünk megmaradásának legfontosabb feltétele azonban a nyelvünkhöz való ragaszkodás, a magyar nyelv használata és átörökítése” – mondta Varga Edit, biztatva a Dobronak községi magyarokat, hogy törekedjenek nemzeti hovatartozásuk vállalására. „A fennmaradásunkat anyanyelvünk megbecsülésével biztosítjuk. Nyelvünk megőrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy a fiatalok magyarul kommunikáljanak egymással. Ha átörökítjük nyelvünket, akkor a fiatal is sajátjának tekinti, és érzi, milyen jó, hogy hazatérve a szüleivel és a nagyszüleivel magyarul tud beszélni, még ha vegyes családba is született. Tudja és érzi, hogy a szüleitől ezáltal többet kapott” – hangsúlyozta Varga Edit, és tiszteletét fejezte ki azoknak, aki élnek a lehetőséggel és az iskolában a magyar nyelvet első nyelvként választják, és általános iskola után a kétnyelvű középiskolában folytatják tanulmányaikat.

A fiatalok nevében pedig Toplak Anna, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákja szólt, felolvasva Szúnyogh Sándor-díjas fogalmazását a hazai közönség előtt is. A műsorban a fiatalok irodalmi-zenés összeállítással, valamint a Dobronaki Nótázók – előadásukban hangzott el a magyar és a szlovén himnusz is a megemlékezés elején – szerepeltek. A rendezvényt hagyományosan fogadás zárta.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben