kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Reménykeltető

cim ovi1319Virágmintás szoknyácskákba, buggyos ujjú blúzokba öltözött kislányok, kantáros bőnadrágba és fehér ingbe bújt fiúcskák – mint jövőnk kis reményei – fogták egymás kezét, s énekelték együtt az ismert magyar gyermekdalokat a muravidéki kétnyelvű óvodák tavaszi találkozóján Dobronakon. Reménykeltő látvány a hagyományaink, kultúránk megőrzése szempontjából a legkisebbeket népviseletben látni, dalolni hallani. Az út tehát járható, de a gyerekeket elkísérni rajta már a felnőttek dolga.

 

 

Népviseletben az identitástudat felé

 

Kilenc óvoda és több mint száz kisgyermek táncolt együtt népviseletben hétfő délelőtt a dobronaki művelődési ház nagytermében a muravidéki kétnyelvű óvodák tavaszi találkozóján. Látványában és mondanivalójában is különleges volt az esemény.

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szervezésében megvalósult idei találkozó alkalmat adott arra, hogy a kétnyelvű óvodák gyermekei közösen töltsenek el egy tartalmas délelőttöt. De alkalom nyílt arra is, hogy a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében ünnepélyesen átadják a néptáncos ruhákat és a magyar sarkokat kiegészítő bábokat az óvodák számára.

A művelődési ház termét az óvodások vették birtokba. Andrejek Györfi Judit vezetésével közös tánccal és énekléssel kezdődött a program, majd Horváth Ferenc elnök az MMÖNK nevében köszöntötte a gyermekeket és az őket elkísérő pedagógusokat. – Az elmúlt évek egyik legszebb látványa az, ami most elém tárul – mondta az elnök a gyerekekre tekintve. – Jó döntés volt, hogy új népviseletet vásároltunk az óvodásoknak, kívánom, hogy a ruhácskákban minél többet szerepeljenek a gyerekek, és mindig örömmel öltsék magukra – mondta, majd átadta az pedagógusoknak a magyar sarkokat kiegészítő bábokat.

– A hét folyamán további csomagok is érkeznek az óvodákba, vetítőgépet is kapnak a legkisebbek a projekt keretében. Látványos volt a népviseletbe öltözött kicsik közös tánca és a gyermekdalok közös éneklése is. A tavaszi találkozó pedig mindig meghatározó esemény az évben, hiszen ez a nap összekapcsolja a kétnyelvű óvodákat és a muravidéki gyermekeket – mondta Varga Edit, a házigazda dobronaki óvoda vezetője, egyben a muravidéki csúcsszervezet alelnöke, a dobronaki magyar közösség elnöke.

Összesen 56 pár ruhácska készült méretre, melyekben valóban büszkén szerepeltek a gyerekek. A néptánc szerves része a magyar kultúrának. Ha valóban ilyen kicsi korban megszeretik a gyerekek és magukénak érzik, az elsajátított gyermekdalok és mondókák bevésődnek a tudatukba, akkor az identitástudat nem is lesz kérdéses számukra. Ehhez azonban folyamatos megerősítés kell, elsősorban a családban és az oktatásban.

A rendezvényen az MNMI képviseletében Soós Mihály igazgató minden résztvevő óvodának emléklapot nyújtott át. A program pedig a Klárisok együttes vidám, interaktív gyermekkoncertjével folytatódott.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben