kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Még áprilisban megjelenik a szlovén gazdaságfejlesztési pályázat

mmonk1419A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa keddi ülésén elfogadta a magyar nemzeti közösség gazdasági alapja serkentési programja (a 2017–2020 közötti időszakban) keretében megjelenő 2019-es pályázati felhívás dokumentációját. Tető alatt az idei költségvetés első olvasata, a Minta Kft. megbízott igazgatója egyéves időszakra Sabo Livija lett.  

A 2019-es pályázat a gazdasági beruházások serkentésére az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen április folyamán jelenik meg. A vállalkozók részére összese n350 ezer eurós vissza nem térítendő összeg áll rendelkezésre. A minimális igényelhető összeg 20 ezer, a maximális pedig 80 ezer euró lesz, a kedvezményezettnek pedig legalább 25 százalékos önrészt kell biztosítania. A pályázatokat hattagú bizottság bírálja el, melynek összeállítását a szlovén állam határozta meg: a magyar nemzeti közösség három tagot nevez be, míg a Gazdasági Minisztérium, a Nemzetiségi Hivatal és a Muraszombati Fejlesztési Központ egy-egy tagot ad. Az MMÖNK a 2019-es és 2020-as évre Sabo Liviját, Berden Máriót és Lebar Tomislavot javasolta, amit a tanácstagok meg is erősítettek. 

A tanács egyhangú döntéssel elfogadta a közösség idei költségvetésének első olvasatát. A közösség idénre tervezett 415.360 euró bevétele hasonló a 2018-as bevételhez, az összeg viszont nem tartalmazza az oktatási projekt, a korai fejlesztő óvoda projekt, a falugazdász projekt és a szlovén fejlesztési projektek tételeit, mivel azoknak külön költségvetésük van. Az „alap” költségvetés bevételét a szlovén állam támogatása 191 ezer euró összegben (Nemzetiségi Hivatal, kultuszminisztérium), az anyaországi támogatások 203 ezer euró összegben és a nem adó jellegű bevételek (a székházban lévő intézmények befizetései) 21,6 ezer euró összegben képezik. Mint Horváth Ferenc tanácselnök elmondta, a költségvetés nem tartalmazza az új közösségi székház vásárlását sem, mert a beruházás külön projektként lesz vezetve. Nagyobb új tételként viszont kiemelte a 25 ezer euró tervezett céltámogatást az ifjúsági programokra, melyet a tanács által jóváhagyott program- és költségvetési terv alapján lehet majd lehívni.  

Az ülésen nem került sor a MMÖNK Tanácsa elnöki posztja és a nemzetiségi parlamenti képviselői poszt egyidejű betöltése kérdésének megtárgyalására, mert a napirendi ponthoz meghívott Kovács Attila nem jelent meg az ülésen. Távollétét a tanácstagoknak elektronikus levélben jelezte. Horváth Ferenc ennek kapcsán elmondta, hogy Kovács Attilát a következő ülésre is meg fogja hívni, majd szólt az MMÖNK által alapított Minta Kft.-ben tavaly decemberig betöltött igazgatói funkciójának kérdéséről, mely élénk téma a szlovén sajtóban. „Minden gyanúját annak, hogy korrupciós helyzetbe lettem volna, elutasítom. Erről a funkcióról egy cent kifizetést nem kaptam. Ez politikai hadjárat személyesen ellenem, és annak a csapásvonalnak a része, ami Magyarország kormánya ellen zajlik. Mivel most jelentős támogatások érkeznek és transzparensen vannak felhasználva, nem pedig különböző érdekszférákhoz mennek” – mondta Horváth Ferenc, majd a tanácsnak adta át a szót. A tagok nem kívántak szólni.

A továbbiakban az elnök tájékoztatta a tanácsot, hogy a Nemzetiségi Hivatal még áprilisban elkészíti a 2019-es finanszírozási szerződéseket a községi magyar önkormányzatok részére és az éves összeget egy részben folyósítja.

     

 

Kinevezések, igazgatói pályázat

 
Az MMÖNK Tanácsa a Minta Kft. megbízott igazgatójává legfeljebb egyéves időszakra Sabo Liviját nevezte ki. A Radamosban létrejövő korai fejlesztő óvoda alkalmi projektbizottságának tagja Lebar Teodor (Radamosi HK), Šabjan Ladislav (MMÖNK), Gellén Melinda (Zala megye), Varga Edit (óvodai fejlesztési projekt) és Pentek Sandra (gyógypedagógus) lettek. Az MNTI Tanácsába az érdekelt nyilvánosság képviselőjeként Tóth Erzsébetet nevezték ki. Április 2-án közös megegyezés alapján lemondott tisztségéről Horváth József, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet i  igazgatója.   Az MMÖNK a munkahely betöltésére pályázatot jelentetett meg. Az új igazgató kinevezését legkésőbb májusban tervezik. 
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben