kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Továbbra is a megvalósítás a gond…

parlbiz1519A Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága 4. rendszeres ülésén megtárgyalta a kormány tervezett kisebbségi intézkedéscsomagját, tárgyaltak az aktuális nyitott kisebbségi kérdésekről, illetve meghatározták a bizottság munkájának menetrendjét is.

A kormány eddigi kisebbségi intézkedéscsomagjának eredményeiről és az aktuális, nyitott kisebbségi kérdésekről szóló, egymásba vegyülő napirendi pontokat a bizottságban elnöklő Horvát Ferenc magyar parlamenti képviselő nyitó szavai után Stane Baluh, a Nemzetiségi Hivatal igazgatója mutatta be röviden. A kormány és a különböző minisztériumok által elkészített igencsak bő anyagról, a kisebbségi jogalkotás terén eddig elért eredményekről, illetve a tapasztalt hiányosságokról hangsúlyozta, hogy a kormány, illetve a különböző érintett szaktárcák is stratégiai, rendszerszintű megoldásokat próbáltak keresni, illetve teszik ezt jelenleg is. A témakörben felszólaló Alberto Scheriani, az olasz kisebbség csúcsszervezetének elnöke az igazgató szavait megerősítve kifejtette, többnyire nem is a törvényhozási szinten, hanem a terepen, a gyakorlatban van gond a kisebbségi jogok érvényesítésével. A „de jure és a de facto” közötti különbséget nevezte az egyik legnagyobb gondnak Horváth Ferenc, illetve Felice Žuža bizottsági alelnök, olasz kisebbségi képviselő is. Az olasz kisebbség képviselői, vagyis a már említett Žiža, Scheriani, valamint Mauricio Tremul, a szlovéniai és horvátországi olasz kisebbségi unió képviselői a legakutabb problémának a koperi olasz RTV-stúdió finanszírozási gondjait nevezték meg, míg a magyar csúcsszervezet nevében felszólaló Vida Törnar Judit a gyakorlati kétnyelvűség megvalósításának hiányát, a kisebbségi önkormányzatok finanszírozási bizonytalanságait, a pályázati önrész biztosítását, az úgynevezett „ribnicai” alapnál megszűnt vissza nem térítendő eszközöket, illetve a még mindig tapasztalható gyűlöletbeszédet említette meg.               

A bizottság végül nagyobb vita, a bizottsági tagok felszólalása nélkül egyhangúlag két határozatot is elfogadott. Ezek alapján kérik a kormányt, valósítsa meg a bizottság határozatait és erről számoljon be, valamint azt, hogy a kormány üljön le mindkettő kisebbség vezetőivel és készítsenek egy tevékenységi, intézkedési listát.

A harmadik napirendi pont alatt a bizottság szintén egyhangúlag elfogadta a 2018–2022-es mandátum bizottsági munkatervét.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben