kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Meghívják a Kárpát-medencei partneregyesületeket

pedag15191A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete április 4-én a lendvai Bánffy Központban tartott évi közgyűlésén elfogadta a 2018-as tartalmi és pénzügyi beszámolóját és körvonalazta az idei programot.

Az egyesület a 2018-as évben mintegy 51 ezer euróval gazdálkodott. A támogatások zömét mint nemzeti jelentőségű intézménynek az anyaországi szervezetek (BGA, Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMMI, Csoóri Sándor Alap) biztosították. A kiadások nagyobb részét a bérek és a bérköltségek jelentették (37,7 ezer euró) az egyesület két alkalmazottja (ügyviteli titkár, magyar nyelvi szaktanácsadó) részére, a programok megvalósítására és a szolgáltatásokra mintegy nyolcezer eurót fordítottak, négyezer euró értékben könyveket vásároltak a tanintézményeknek – számolt be Vida Törnar Judit egyesületi elnök. A programjaikat (költészet napja, előadások, továbbképzések, szakmai nap, Ringató, muraszombati nyelvoktatás, Kárpát-medencei szakmai kapcsolatok) eredményesen kivitelezték. A tagok a beszámolókat vita nélkül elfogadták.

Ami az idei programokat illeti, értesültek a nyári továbbképzési lehetőségekről, melyekre szerte a Kárpát-medencében kerül sor és díjmentesek a tagok számára. A szakmai napot, mely idén a jubileumi 10. lesz, augusztus 26-án szervezik meg. A programra (előadás, műhelymunka-foglalkozások) meghívják a Kárpát-medencei pedagógus egyesületeket is, a találkozót pedig háromnaposra tervezik, hiszen a kollégákat egyben a Halászléfőző Vversenyen is vendégül látják.

Az egyesület kezdeményezésére a magyar költészet napját, április 11-ét idén az iskolákban Bence Lajos, József Attila-díjas költő verseinek szavalásával ünneplik meg, így is gratulálva a muravidéki költőnek. Az alsósok a Csokifolt, illetve a Pék című versét szavalják, míg a felsősök és a középiskolások az Óda a hazatérőhöz című költeményét adják elő. A pedagógusok felhívták a muravidéki magyar intézményeket, csatlakozzanak a „verses megmozduláshoz” és április 11-én függesszenek ki intézményükben jól látható helyen egy Bence Lajos-verset.
pedag15192
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben