kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Báloztak a muraszombati magyarok

magyarest1519Szombat eset a Zvezda szálloda éttermének ablakain magyar muzsika hangja szűrődött ki a muraszombati utcára, az arra járók mind felkapták a fejüket a hegedű hangjára. Odabent a helyi maroknyi magyarság bálozott, beszélgettek, táncoltak és nosztalgiáztak.

Idén is megrendezték a nagy hagyományokra visszatekintő Magyar Estet Muraszombatban. A házigazda, a Baráti Kör Művelődési Egyesület évről évre összehívja a helyi magyarságot, valamint városukba csábítják a muravidékieket egy kellemes este ígéretével. A bál állandó zenészei, a Harangláb népzenei együttes Schreiner Jenő vezetésével pedig meg is tesz azért mindent, hogy ha a hangulatról van szó, ne érje szó a ház elejét. Végtelen repertoárral szórakoztatták idén is a vendégeket, akik velük énekeltek, táncoltak vagy éppen csak mosollyal az arcukon hallgatták a szép balladákat, melyek a legszebb emlékeket idézték fel bennük. – Igaz, hogy mi, muraszombati magyarok kevesen vagyunk, de tisztelettel ápoljuk anyanyelvünket, hagyományainkat, kultúránkat, magyarságunkat. A mai est is ezt bizonyítja. Felidézzük a múltat, emlékezünk, ugyanakkor éljük a jelent és elképzeljük a jövőt – e szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Sečko Zsuzsa, a Baráti Kör elnöke, majd kifejtette, mennyire fontosak számukra az ilyen találkozók, hogy találjanak időt egymásra. A bált az elnökasszony és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója, Soós Mihály közös tánca nyitotta meg.

A bálon jelen volt a lendvai főkonzul, Földes Gyula is, aki szintén köszöntötte a jelenlévőket. „Ebben a városban, a muraszombati magyarság közösségében van egy stabil pont, ez pedig az éves, rendszeres összejövetel, a Baráti Kör Magyar Estje” – mondta, majd a magyar állam támogatásáról biztosította a helyi magyar művelődési egyesületet. A rendezvényt Horváth Ferenc, a Muravidéki MÖNK elnöke, nemzetiségi országgyűlési képviselő is megtisztelte jelenlétével.

A hagyományos magyar bálban ezúttal 64-en vettek részt. A megterített asztalok körül ismerős arcok foglaltak helyet, a vacsora idén is gazdag és ízletes volt. Ez a bál olyan, akár egy nagy családi összejövetel, melyet évről évre várnak és izgalommal készülnek rá a helyiek.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben