kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Legkésőbb június elején várhatók a pályázatok

mmonk mocnek1A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa a hétfői ülésén elfogadta a közösség idei költségvetését összesen 633 ezer eurós összegben, és kinevezte a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (Pro Futura) igazgatóját Močnek Otto személyében.

A tanács egyhangúlag támogatta Močnek Otto - okleveles vegyészmérnök, közgazdász szakmérnök 2017-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági szakmunkatársa a Lendvai Főkonzulátuson – kinevezését a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet élére. A kinevezést előzőleg támogatta az intézet tanácsa és a munkatársai is. A csúcsszervezet tagjai a vitában inkább az anyaországi gazdaságfejlesztési támogatások, illetve a pályázatok céljairól és feltételeiről tárgyaltak. A kiírásra kerülő új pályázatok ne legyenek kizáróak, de a spekulációk és visszaélések lehetőségét is zárják ki.  

A Fejlesztési Intézetnek módosítani kell a szabályzatát a „de minimis” szabályt illetően is, hiszen a törvény ezen a téren változott: a mezőgazdaságban 15 ezer euróról 25 ezer euróra növekedett a támogatási összeg legmagasabb része. A módosítás után azok is jogosultak lesznek pályázni, akik esetleg az előző pályázati ciklusban, illetve más olyan forrásból, ahol „de minimis” támogatást kaptak, már kihasználták a 15 ezer euró teljes támogatási összeget.

 

 

Močnek Ottó új igazgató szerint az előértékelés és az utóértékelés egyaránt szükséges. A pályázatoknak hozzáadott értéket kell biztosítaniuk, azaz a vállalkozások gyarapodását, illetve az új munkahelyek létrehozását, különösen a fiatalok számára. Kiemelkedően fontosnak tartja a vállalati, vállalkozási szféra kellő mértékű támogatását, s ezen belül az új technológiák bevezetését is. „Mindenképpen azt várjuk, hogy a Fejlesztési Intézet tanácsának, valamint az MMÖNK gazdasági és mezőgazdasági bizottságának a napokban legyen együttes ülése, melyen egyfajta analízist készítenek az eddigi pályázatokról, és néhány új javaslatot fogalmaznak meg. Majd az utolsó részleteket egyeztetjük Budapesten, a Külügyminisztériumban. Ha nem lesz más akadálya, akkor remélem, hogy legkésőbb június elején megjelenhetnek a pályázatok” - nyilatkozta Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő.

A tanács egyhangú döntéssel elfogadta a közösség idei költségvetését, mely 429.360 eurót, illetve a projektekkel együtt 633.360 eurót tesz ki. Az áprilisi első olvasat és a végleges összeg között jelentős módosítás nem történt. A változás egyedül a falugazdász-program beiktatása, hiszen közben aláírásra került a megállapodás 14 ezer euró támogatási összegben. A költségvetésben a már jóváhagyott, aláírt szerződéssel rendelkező projektek szerepelnek, hangsúlyozta Horváth tanácselnök, amennyiben az év hátralévő részében újabb projektekhez jut a közösség, akkor amennyiben szükséges lesz, a költségvetés módosításra kerül.

Határozattal módosították a szlovén gazdaságfejlesztési program második intézkedésének a tételeit: a domonkosfai tájház 110 ezer euró támogatásban részesül, mellyel befejeződik a hosszan húzódó beruházás, a völgyifalui tájházra pedig 120 ezer euró támogatást hagytak jóvá. A Bánffy Központ felújítására szánt 15 ezer euróról önként lemondtak, és átirányították a domonkosfai projektre, a felújításra pedig más forrásokból keresnek támogatást.

A kormány május 8-i ülésén tűzte napirendre a második intézkedés módosításának jóváhagyását, így még május folyamán indulhat az eszközök felhasználása.  

Az ülésen elfogadták a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) 2018-as zárszámadását és 2019-es költségvetés-tervezetét, valamint az MNMI idei pénzügyi tervének módosítását.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben