kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Valamivel kevesebb gyermek támogatására pályáztunk

szulofoldonmagyAz idén a Szülőföldön magyarul pályázatra a Muravidéken valamivel kevesebb gyermek támogatására érkezett be kérvény, mint tavaly. A nemzetpolitikai államtitkárság a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását ismét 22.400 forintos fejenkénti támogatási összeggel hirdette meg, míg a hallgatói támogatás 2.800 forint.

 

A Szülőföldön magyarul pályázat hagyományos szlovéniai kivitelezőjétől, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) munkatársától, Vida Simonától megtudtuk, a 2018/2019-es tanévben 285 család összesen 353 gyermeke után igényelt támogatást (tavaly 370 gyermekről volt szó, a családok száma nem változott). A juttatások várhatóan a megszokott időpontban, kora ősszel kerülnek kifizetésre.

A Szülőföldön magyarul pályázat célja a magyar nyelvű oktatás és nevelés támogatása, összege 22.400 forint, ami valamivel több mint 70 eurót jelent (az árfolyamtól függően). Támogatásra jogosultak azok az óvodáskorú gyerekek, akik a 2018/2019-es tanévtől magyar nyelvű nevelésben vesznek részt, valamint azok az általános és középiskolás tanulók, akik a 2000. augusztus 31-ét követő időszakban születtek, és akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. Támogatásra jogosultak azok a gyermekek is, akik speciális magyar nyelvű oktatásban részesülnek, mivel a lakóhelyükön napi bejárással elérhető távolságon belül nem működik magyar nyelvű oktatási intézmény vagy magyar nyelvű tagozat. Továbbá azonos támogatást kaphatnak a sérült vagy halmozottan sérült magyar nemzetiségű kiskorú személyek, akik nem akkreditált nevelési és oktatási intézményben folytatnak magyar nyelvű tanulmányokat, vagy egyéb magyar nyelvű nevelésben részesülnek, illetve az olyan kiskorú személyek, akik sajátos nevelési igényeinek megfelelő - részben vagy egészben magyar nyelvű – nevelésben és oktatásban vesznek részt.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben