kele
perec1
garas1
64. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2020. 02. 27.
kiscim0820
 

Mégis összeférhetetlen?

horvathf2019A múlt héten többhónapos huzavona után a KPK (Korrupcióellenes Bizottság) megállapította, hogy Horváth Ferenc tisztségeinek, vagyis parlamenti képviselői és MMÖNK-elnöki posztjainak egyidejű viselése összeférhetetlen, ezért a képviselőnek 15 napos határidőt adott, hogy mondjon le vagy az egyik vagy a másik tisztségéről.

Az említett bizottság megállapította azt is, hogy a képviselői tisztség összeférhetetlen az MMÖNK által alapított Minta Kft. igazgatói posztjával, vagyis az összeférhetetlenség április elejéig, amikor Horváth Ferenc lemondott az igazgatói posztról, fennállt. A bizottság megállapította, hogy az igazgatói és a képviselői tisztségek összeférhetetlenségét Horváth Ferenc nem hárította el a törvény által megadott határidőig, ez a határidő után még fél évig fennállt. A KPK szerint a parlamentnek mindezek miatt Horváth Ferenctől egyszerűen meg kell vonnia a képviselői mandátumot.

A képviselői és az igazgatói poszt összeférhetetlenségét illetően – annak ellenére, hogy Horváth Ferenc az MMÖNK által alapított gazdasági társaság igazgatásáért nem kapott honoráriumot, sem egyéb bérezést – egyetértenek a jogi szakértők, és véleményük szerint a parlamentnek saját integritása védelmében meg kell állapítania, hogy Horváth Ferenc képviselői mandátuma megszűnt, illetve pótválasztást kell kiírni a magyar nemzetiségi parlamenti képviselői posztra, de hozzáteszik, ezen Horváth Ferenc ismét elindulhat.

Más a helyzet a képviselői és az elnöki tisztség összeférhetetlenségét illetően. Ebben az esetben vannak jogászok, akik nem értenek egyet a KPK véleményével. Szerintük a két poszt között nincs összeférhetetlenség, ugyanis véleményük szerint a képviselőkről szóló törvényt és a nemzetiségi közösségekről szóló törvényt kell összevetni, és ebben az esetben mindenképpen előnyt kell adni a „választói jognak”, vagyis véleményük szerint egy parlamenti képviselőtől sem lehet elvenni azt a jogot, hogy részt vegyen a nemzetiségi önkormányzat életében, akár elnökként is.

A KPK döntése után most a parlament illetékes bizottságának döntése következik, valószínűleg a KPK által Horváth Ferencnek kiszabott határidő után. Az ügy kommentálása miatt nyilatkozatra kértük Horváth Ferencet is, de csak annyit mondott, a már említett 15 napos határidő letelte előtt tájékoztatja a közvéleményt döntéséről.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben