kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

„Éket akarnak verni közénk…”

mmonk2119Hétfőn este nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott le a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) 1. rendkívüli ülése, amelyen az MMÖNK Tanácsának elnöki posztja és a nemzetiségi parlamenti képviselői poszt egyidejű betöltésének kérdésköre került napirendre. Horváth Ferenc úgy döntött, egyik posztról sem mond le.     

Az ülés összehívására azután került sor, hogy a Korrupcióellenes Bizottság megközelítőleg két hete arra a megállapításra jutott, hogy a parlamenti képviselői tisztség és a muravidéki elnök tisztség egyidejű betöltése összeférhetetlen, így Horváth Ferencnek a bizottság 15 napos határidőt adott, hogy mondjon le az egyik vagy a másik posztról.

Az ülés kezdetén Horváth Ferenc felolvasta a nyilatkozatát, miszerint: „A Korrupcióellenes Bizottság álláspontja az SzK Országgyűlésének képviselője és egyéb közjogi jogi személy, azaz a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség képviseli funkcióinak összeférhetetlenségéről Az integritásról és a korrupció megelőzéséről szóló törvény (ZINtPK) rendelkezésének arbitrárius alkalmazásán alapul. A szóban forgó törvény a szubszidiaritás elvével összhangban ugyanis az SzK Országgyűlésének képviselőire nem vonatkozik, hiszen a képviselői funkció összeférhetetlenségét speciális törvény, azaz a képviselőkről szóló törvény (ZPos) szabályozza, amely nem tiltja a képviselőnek a közjogi jogi személy képviselete funkciójának betöltését. Ilyen a jogi szakértők, valamint az ítélkezési gyakorlat érvényesült álláspontja. A fent leírtakat az Alkotmányjogi Intézet és az SzK Közigazgatási Bírósága is kimondta. A fent leírtak értelmében a Korrupcióellenes Bizottság felhívásának nem teszek eleget és ezzel kapcsolatos jogaim érvényesítéséhez minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasználok. Az eljárás végéig további nyilatkozatot ez ügyben nem teszek.”

A nyilatkozat felolvasása után az elnöklő Horváth Ferenc átadta a szót a tanácstagoknak, egyben felhívta a figyelmüket, hogy az MMÖNK Tanácsa nevezte ki a tanácselnöki posztra, így a tanácsnak jogában áll elmozdítani a posztról, ha az összeférhetetlenségi ügy miatt úgy gondolja. A tanács részéről azonban nem érkezett ilyen javaslat, sőt a községi magyar önkormányzatok elnökei, Varga Edit, Vida Törnar Judit, Vugrinec Zsuzsi, Roman Sonja és Orban Dušan, illetve egyéb tanácstagok is sorjában kifejtették, elégedettek Horváth Ferenc elnöki munkájával, az anyaországból megszerzett támogatásokkal, ezek felhasználásával. Továbbá kifejtették, az elnök mandátumai alatt mindenképpen fejlődés történt a muravidéki magyarság körében, így nem látják annak okát, hogy lemondjon, inkább arra biztatják, továbbra is folytassa munkáját. Az is elhangzott, hogy ezzel az akcióval csak „éket akarnak verni közénk”.  

Horváth Ferenc muravidéki elnök és nemzetiségi képviselő döntésére már reagált is a KPK elnöke, Boris Štefanec, aki a nyilatkozata szerint előreláthatólag a jövő csütörtökön tartott parlamenti ülésen követelni fogja az Országgyűléstől, állapítsa meg, hogy Horváth Ferenc képviselői mandátuma megszűnt. A korrupcióellenes bizottság elnöke egyben újra felidézte: a KPK már januári ülésén megállapította, hogy az integritásról és a korrupció megelőzéséről szóló törvény (ZINtPK) értelmében a két funkció összeférhetetlen, de ezt a törvényt felülírja a képviselőkről szóló törvény (ZPos), amely nem tiltja a képviselőnek a közjogi jogi személy képviselete funkciójának betöltését. Akkor a KPK felhívta az Országgyűlést, hogy hangolja össze a két említett törvényt úgy, hogy a legnagyobb lehetséges mértékben megakadályozható legyen a tisztségek koncentrálása, mert ez korrupcióveszéllyel jár. Štefanec szerint megengedhetetlen a jelenlegi állapot, az említettek mellett azért is, mert Horváth Ferenc nem mondott le időben az MMÖNK által alapított Minta Kft. igazgatói posztjáról sem, a képviselői mandátumának felvételétől számított háromhónapos határidőtől számítva április elejéig a képviselői mandátuma nem volt legális. Ennek alapján szerinte megkérdőjelezhetők a parlament azon döntései is, amelyek Horváth Ferenc szavazataival születtek meg.

A KPK várhatóan jövő csütörtökre hivatalosan is megfogalmazásra kerülő véleménye és felhívása után mindenképpen az Országgyűlés valamilyen döntése várható. A parlament mandátumvizsgáló bizottságánál a Levica már a múlt héten kezdeményezte, hogy Horváth Ferenc összeférhetetlenségét vegyék napirendre, de ezt 6 támogató (a kezdeményező Levica, SMC, SAB és NSi), valamint 10 ellenszavazattal elutasították, mivel az Országgyűlés törvényhozói-jogi szolgálata figyelmeztette a tagokat, hogy a napirendre kerüléssel el is kezdődött volna a mandátumfelmentési eljárás, amelyre véleményük szerint nincs jogalap.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben