kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Két bizottság és a Pro Futura együttes ülése

orban dusan2119Ütemesen folynak az előkészületek a magyarországi gazdasági támogatások várhatóan júniusban megjelenő pályázatára. Az eddigi pályáztatást és a feltételeket az MMÖNK gazdasági és mezőgazdasági bizottságainak, valamint a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet közös megbeszélésén elemezték.

A múlt hét elején Horváth Ferenc, a nemzetiségi csúcsszervezet tanácsa elnökének kezdeményezésére együttes megbeszélést tartott az MMÖNK gazdasági és mezőgazdasági bizottsága, Orbán Dušan, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (Pro Futura) tanácsának elnöke és Močnek Otto, az intézet igazgatója. A munkajellegű ülésen a jelenlévők az eddigi pályáztatást értékelték, ennek keretében külön kitértek a pályázati feltételekre, amiket véleményeztek is. A feltételeket illetően felmerültek a lehetséges módosítások, változások, de újak beterjesztése is lehetséges. A kezdeményezések célja, hogy a jövőben a magyarországi támogatások a vállalati, vállalkozási, a mezőgazdasági és az idegenforgalmi szférában minél hatékonyabb fejlesztési lehetőségeket teremtsenek a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területén.

Orban Dušan, a nemzetiségi fejlesztési intézet tanácsának elnöke a testület önálló munkája mellett foglalt állást, de az effajta megbeszélések szükségességét sem vitatta:  

– Főleg abból a szempontból, hogy ki tudjuk szűrni az esetleges spekulációkat, hogy a támogatási pénzek valójában oda és ahhoz jussanak el, akik a megjelölt tevékenységgel foglalkoznak, abban gazdálkodnak, fejlődni akarnak. A pályázat kizáró jellegű nem lehet, de egy vállalat, gazdaság adott idő alatt csak meghatározott számú munka- és mezőgazdasági géppel, felszereléssel képes üzemelni, ezek felhalmozása már a visszaélés lehetőségét is jelentheti. A pályázati feltételek szigorítása ezért talán előrelépést is jelenthet – fejtette ki Orbán Dušan, és hozzáfűzte, hogy a jövőben a támogatásokkal több lehetőséget kellene nyújtani a fiataloknak. Nem csak az új munkahelyek szempontjából, hanem a hozzáadott érték növelésében is, amit például a start-up vállalatok beindítása jelenthet.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben