kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Újabb „nacionalista” fenyegetésekről is szó esett

lkmnok2219A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) hétfői ülésén megvitatták és elfogadták az önkormányzat 2019-es költségvetését. Megvitatták az új ügyrend tervezetét is, a különfélék között pedig két sajnálatos, a lendvai magyarságot érintő ügyről is beszámoltak.

Az ülést Vida Törnar judit elnök a 2019-es költségvetés bemutatásával kezdte el. Kifejtette, az LKMNÖK 328 ezer euró bevétellel és 346,5 ezer euró kiadással számol a folyó év során, a két adat egyenlegéből következő megközelítőleg 18,5 ezer euró hiány pedig teljes egészében a 2018-as évben az önkormányzat számláján maradt 24 ezer euróból kerül fedezésre, vagyis a tervezet szerint az év végén az önkormányzat számláján 5,7 ezer euró lesz. Az elnök kifejtette azt is, a költségvetés, ahogy a megvalósuló program is, nagyjából megfelel a tavalyinak. Az állami költségvetésből a helyi önkormányzaton keresztül idén 205 ezer euró bevételre számítanak, illetve további 120 ezer euróra, amely összeget egy az egyben át is utalják a völgyifalui tájház részére. A kiadások között hagyományosan a legnagyobb tételt az önkormányzat alkalmazottjainak bérei és bérrel kapcsolatos járulékai jelentik 87,5 ezer eurós összegben, míg a dologi kiadásokat és szolgáltatásokat összesen 221 ezer euróra tervezik. Az említett tételen belül szerepelnek a már említett völgyifalui beruházás költségei, illetve minden többé-kevésbé hagyományos önkormányzati program és szolgáltatás költsége. Az elnök elmondása szerint a tavalyihoz képest a már említettek mellett 3 ezer euróval emelték a kétnyelvű általános iskolák magyar nyelvű könyveinek és munkafüzeteinek költségeit, az intézmények kérésére ugyanis az úgynevezett „magyar 2-es” tanulók költségeit is átvállalja az LKMNÖK. Tavaly menet közben emelték az egyetemisták támogatására szánt keretösszeget 9 ezerről 10,5 ezerre, így ezt megelőzve idén alapból 12 ezer eurós keretet szabtak meg.

 

 

A tanács nagyobb vita nélkül, néhány kérdés után egyhangúlag elfogadta az LKMNÖK 2019-es költségvetését, majd szintén rövid vita után útjára bocsátották az önkormányzat ügyrendjének korszerűsített, a jelenlegi törvényi szabályozásnak megfelelő tervezetét.

A különfélék között Vida Törnar Judit elnök tájékoztatta a tanácsot néhány már lezajlott eseményről, illetve az önkormányzat szerepéről a nyári, nyárvégi községi idegenforgalmi rendezvényeken.

A különfélék között kisebbségi jogokat, magyar nyelvhasználatot csorbító esetekről is beszámoltak, míg Horvát Tomi alelnök, tanácstag a személyes telefonszámára küldött magyargyűlölő, sőt fenyegető üzenetről szólt. Ezt bejelentette a rendőrségnél, amely szavai szerint egyelőre szabálysértési eljárást indított. Mindkettő ügyben várja az LKMNÖK a fejleményeket, illetve az első esetben a nemzetiségi parlamenti képviselő segítségét is kikérve tisztázni próbálják a vélhető félreértést. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben