kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Egységes támogatás a gazdasági pályázatoknak

mmonk2419A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa keddi ülésén, melyet rendhagyóan a domonkosfai tájházban tartott, értékelte a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának 2017–2020 közötti serkentési programja 1. intézkedése keretében megjelent pályázatra beérkezett pályázatokat. A május 13-án zárult pályázatra 16 vállalat, illetve vállalkozó jelentkezett.      

A szlovén gazdaságfejlesztési alap aktuális beruházási pályázatának keretösszege 350 ezer euró. A minimálisan igényelhető vissza nem térítendő támogatás 20 ezer, a maximális pedig 80 ezer euró, 25 százalékos önrész biztosításával. A támogatásokat a „de minimis” szabály korlátozza – az érintett vállalat együttes állami támogatásának összege három egymást követő naptári évben nem haladhatja meg a 200 ezer eurót. A meghirdetett vissza nem térítendő támogatásra mindazon jogi és természetes személyek jogosultak, akik legalább 12 hónapja bejegyzettek és a pályázat benyújtásának idején legalább 12 hónapja rendelkeznek székhellyel az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen (Lendva, Dobronak, Hodos, Marác és Sal községek) és mindezek mellett eleget tesznek a pályázati feltételeknek. A támogatott gazdasági beruházásokat a jogosult területen kell kivitelezni, a társfinanszírozott alapeszközök pedig öt évig nem vihetők el a térségből.

A pályázati felhívásra 16 vállalkozó, illetve vállalat nyújtotta be pályázatát: a lendvai Angel vállalat, (Alneja Gašpar Horvat), a lendvai Király Optika, a hosszúfaluhegyi Ekobrik (Somi Loris) magánvállalat,a lendvai Probojčević fogászati laboratórium, a gyertyánosi Bips Woods magánvállalat (Horvat Benjamin), a gyertyánosi Avtoprevoništvo vállalkozás (Horvat Tibor), a szentlászlói BMV Žaga vállalat (Medved Branko), a lendvai Oletić GPI inženiring vállalat, a lendvai Arma magánvállalat (Žoldoš Arpad), a petesházi Bmn-gradnje magánvállalat (Bogar Branko), a lendvai Nafta strojna vállalat, az alsólakosi Strojne usluge in prevozi magánvállalat (Baligač Sandi), a csentei Mobitex vállalat, a lendvai Artex vállalat, a hármasmalmi Legartis vállalat és a lendvai Purlen vállalat.

 

 

Az MNMÖNK Gazdasági Bizottsága minden pályázatnak a maximális 20 pontból, melyet adhat, 15 pontot ítélt oda. A tanács a javaslatot egyhangúlag (egy tartózkodó szavazattal) elfogadta. 

A pályázatokat végül hattagú szakmai bizottság értékeli majd, amelybe egy tagot a Szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium, egyet a Muraszombati Fejlesztési Központ, egyet a Szlovén Kormány Nemzetiségi Hivatala, hármat pedig a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa delegál. Az értékelés 100 pontos rendszerben történik, tehát maximálisan 100 pontot lehet elérni. A támogatás megszerzéséhez legalább 40 pont szükséges.

 

Kmj

ak

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben