kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Tájház, támogatások, kinevezések

salmonk2419A Sal községi magyar önkormányzat tanácsa június 4-i ülésén számos kérdésben döntött. Az ülés a domonkosfai tájházban folyt, ami a jövőben hivatalosan is az önkormányzat székhelye lesz.

Az ülés elején a választási névjegyzék bizottságába történő kinevezésről döntöttek. A tagok egyhangúlag elfogadták Orban Dušan tanácselnök javaslatát, miszerint a háromtagú bizottságba Vratar Pocak Kseniját elnöknek, Čahuk Katarinát és Šebők Gregát tagnak kérjék fel. Majd az elnök tájékoztatta a tanácstagokat arról, hogy a közösség felügyelőbizottságának elnöke, Sever Marjan lemondott posztjáról, és felhívta a tanácstagok figyelmét arra, hogy a következő ülésre javaslatokat vár a funkció betöltésére.

A tájház kialakítása a véghajrában van, a projektet a szlovén gazdaságfejlesztési minisztérium 2019-es évre szóló támogatásával (MGRT projekt) mintegy 110 ezer eurós összeggel fejezik be. November 8-ig el kell elkészülnie a teljes objektumnak, mivel arra tervezik a hivatalos megnyitót. A múzeumi részt és a melléképületeket be kell rendezni és funkciót kell adni ezeknek, és a pajtaszínpadnak is el kell készülnie. Közbeszerzési pályázat alapján a legkedvezőbb árajánlatot adó kivitelezőkkel dolgoznak majd. A pajtaszínpad előtti mintegy száz négyzetméteres terület térkőburkolatot kap, amit viszont a község finanszíroz.

 

 

Az ülés folytatásában az önkormányzat számára tervezett logót mutatta be a tanácselnök. A szomorúfűz, amely alapján a logó elkészült, egy régi bükkaljai épület homlokzatán található. A tanács egyetértett abban, hogy a piros–fehér–zöld színben ábrázolt logó – lévén, hogy helyi vonatkozású is – illik a közösséghez. A logó a fejlécben fog megjelenni a hivatalos iratokon, meghívókon, míg a lábjegyzetben a tájház bejáratát díszítő madármotívum fog visszaköszönni. A tanácstagok végleges döntést akkor hoznak a szimbólumok felhasználásáról, amikor a következő meghívókon megjelenik a fenti kombináció.  

A folytatásban az önkormányzathoz beérkezett támogatásokról is döntés született. A Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár 280 eurós támogatást kérvényezett magyar nyelvű könyvek vásárlására a helyi, domonkosfai könyvtárba. A Népújság, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és az MMÖNK gondozásában évente megjelenő Naptár, a muravidéki magyarok évkönyve 60. évfordulójára jubileumi kiadásban jelenne meg. Ennek támogatására 300 euró támogatást kérvényeztek. A tanácstagok mindkét kérelemhez pozitívan viszonyultak, és a kért teljes támogatásokat megszavazták.

Az ülés utolsó szakaszában az önkormányzat legnagyobb nyári rendezvényéről tárgyaltak. Az aratás és cséplés hagyományinak bemutatása július 28-án lesz a tájház udvarán és annak környezetében.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben