kele
perec1
68. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2024. 04. 18.

kiscim1624

 

A népdal és a család a legfőbb megtartó

osszetart2419A Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet múlt pénteken Völgyifaluban Összetartó népdalok címmel népdaltanulást szervezett, a kicsik pedig játékosan tanulhattak táncokat.

A rendezvényen Soós Mihály, az MNMI igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd a népdalokról mint összekötő kapocsról szólt, utalva a találkozó címválasztására. „A nagy Kárpát-medencei összefogáshoz kapcsolódóan ma itt is egyfajta összefogásra kerül sor, hiszen Pincétől Hodosig itt vannak a népdalkörök vezetői és a tagjai” – emelte ki.

Horváth Ferenc nemzetiségi parlamenti képviselő, az MMÖMK elnöke szólt az összetartozás ünnepének lényegéről. Új keletű ünnepnek számít ez vidékünkön, amelyet az összetartozás, a békés egymás mellett élés jegyében ünnepelünk már néhány éve. Idén a választás a népdalra és a néphagyományra esett, hiszen minden nemzetiség csak úgy tud megmaradni, ha átadja ősei örökségét az utókornak. „A 20. században igen sok csapás érte a magyar és a szlovén közösséget, ezért most arra kell inkább törekednünk, hogy ne egymás kárára, hanem inkább egymás hasznára építsük fel közösségeinket. Ez pedig csak együttműködéssel lehetséges, ha még több átjárás lesz a kultúrák között” – mondta Horváth Ferenc.   

 

 

A folytatásban a Csádé zenekar – klarinét, brácsa, bőgő –, valamint Gubinecz Ákos énekes tett egy zenei sétát a Kárpát-medence szinte mindegyik „népdaltermő” vidékén. 

Majd Gubinecz Ákos fiatal népdaloktató a jelenlévőknek a muravidéki népdalkincsből válogatva tanított be néhányat, melyek közül több ismert is akadt. Soós Mihály a rendezvény szünetében arról a nagyszabású, az intézet 25 évéhez kapcsolódó rendezvényről is szólt, amelyen a hagyományőrzésnek és a népi kultúrának szeretnének egy gálát szervezni, melynek „beéneklése” már az est folyamán megvalósult a jelenlévő népdalkörökkel.

MCSi Design