kele
perec1
garas1
63. évfolyam
45. szám
Megjelenés:
2019. 11. 07.
kiscim4519
 

Kisebbségi média: tájékoztatás és identitáserősítés

mediatalalk2519A Nemzetpolitikai Államtitkárság június 12–14. között Visegrádon szervezte meg az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót, melyen több mint 150 külhoni magyar újságíró, szerkesztő, médiaigazgató vett részt. A szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében szó volt a Kárpát-medencei magyar televíziós és rádiós körképről, az írott sajtó helyzetéről, a külpolitikai újságírásról egykor és ma.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár köszöntőjében, majd előadásában hangsúlyozta a külhoni magyar média megerősítésének fontosságát szerte a Kárpát-medencében, illetve áttekintette a magyar nemzetpolitika másfélszázéves történetét, kiemelve a 2010 óta elért eredményeket, míg 2022-ig a magyar identitás megerősítését, a magyar családok támogatását és a gazdaságfejlesztési célok megvalósítását jelölte meg kiemelt feladatként. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a magyar diaszpóra helyzetét világította meg, a diaszpóra-politika területén kiemelve a Magyar Diaszpóra Tanács létrehozását, amely a Máért mellett a magyar–magyar párbeszéd kiemelt fóruma.

A folytatásban Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Kisebbségi és Külhoni Főszerkesztőségének vezetője a magyar közszolgálati média szerepéről tartott előadást, Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember, a Salt Communications tulajdonos-ügyvezetője és a Képmás Kiadó ügyvezetője a nyomtatott és az online média jelenéről és jövőjéről, a minőségi tartalmak fontosságáról szólt.

Szentesi Zöldi László, a Demokrata főmunkatársa pedig a külpolitikai újságírás múltjáról és jelenéről, valamint a Kárpát-medencei magyar média helyzetéről értekezett. Hangsúlyozta, hogy ma az internettel az információáramlás olyan sebességű, hogy értelmét veszítette a minden részletre kiterjedő tudósítás. Viszont tartani kell a színvonalat, hogy a tudósítás ne maradjon a protokoll szintjén.  

A külhoni média képviselői kerekasztal-beszélgetésen cseréltek véleményt: a Kárpát-medencei magyar televíziós és rádiós körkép című programrészben Bartók Csaba, a felvidéki hirek.sk felelős szerkesztője, Kozma Zoltán, a vajdasági Pannon RTV programigazgatója, Erdélyből Jakab Endre, a Székelyföldi Stúdió vezetője, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár vezérigazgatója és Szilágyi Szabolcs, a Kolozsvári Rádió/Video Pontes Stúdió szerkesztője, valamint a Muravidékről Zver Ilona vezérigazgató-helyettes, a Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiójának vezetője mutatta be médiumuk helyzetét, tevékenységét. A magyar nyelvű írott sajtó helyzete a Kárpát-medencében című beszélgetésen pedig Varjú Márta, a vajdasági Magyar Szó főszerkesztője, Darcsi Karolina, a Kárpátalja főszerkesztője, Molnár Judit, a felvidéki Magyar7 főszerkesztője, Rostás Szabolcs, az erdélyi Krónika vezető szerkesztője, Szüszer Róbert, a Székelyhon portál főszerkesztője, Micheli Tünde, a drávaszögi Új Magyar Képes Újság főszerkesztője és Király M. Jutka, lapunk felelős szerkesztője beszélt a lapok, illetve portálok legmeghatározóbb momentumairól, problémáiról.

 

 

A főszerkesztők egybehangzóan hangsúlyozták, hogy a sajtóban rá kell mutatni a hibákra, megőrizve a szakmai becsületet és hitelességet, de mindig mérlegelni kell, mi az, amivel jót vagy rosszat teszünk közösségünknek. A kisebbségi média küldetése a tájékoztatás mellett az identitáserősítés – emelték ki többen.

A találkozó záróestéjén Grezsa István miniszteri biztos és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott mondott zárszót. Szili a média felelősségének és hitelességének fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt tíz évben a nemzetpolitikában megalkottak.

(-)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben