kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A 3. kör is a mezőgazdaságnak és a vállalkozóknak szól

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

A lendvai Színház- és Hangversenyteremben a nagyszámú érdeklődőt Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja, Horváth Ferenc, a muravidéki magyarság csúcsszervezetének elnöke és nemzetiségi országgyűlési képviselő, a távolmaradt Kiss-Parciu Péter, a határmenti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár nevében Bánki Andrea, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője köszöntötte. Kiemelték, hogy a muravidéki magyarság gazdasági fejlesztését immár a 3. fordulóban a magyar kormány jóvoltából idén emelt összeggel, mintegy 2,8 millió euróval támogatják vissza nem térítendő eszközként. A támogatássokkal a szülőföldön boldogulást segítik, növelve a gazdasági biztonságérzetet. Az eddigi pályázati kör utáni nagy érdeklődés bebizonyította, hogy a támogatásokra van igény és szükség – fogalmazott Horváth Ferenc, majd megköszönte a magyar kormány törődését, és a jövő terveinél is számít a muravidékiek érdeklődésére.

 

 

A gazdaságfejlesztési támogatások bejelentett legújabb köre folytatása a 2017-ben indított folyamatnak. Idén egymilliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságfejlesztési programokra, melynek keretében a mezőgazdaság és vállalkozás témakörben nyújt vissza nem térítendő magyarországi eszközöket 25 százalékos önrész mellett, viszont magasabb egy pályázóra jutó (25 ezer euró) támogatással – ismertette Bánki Andrea.

Mocsnek Ottó, a pályázatot lebonyolító Pro Futura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet új igazgatója elmondta, hogy az új pályázati körben is a mezőgazdaságra és a vállalkozásfejlesztésre írnak ki támogatást, a kiírás június 21-én, illetve 24-én lesz elérhető az intézet honlapján (www.profutura.si). Tekintettel a rövid jelentkezési időre (július 12.) és elszámolási idejére (2020. március vége) eszközök beszerzésére, és nem beruházásokra célszerű fókuszálni. 1,4 millió euró áll rendelkezésre a mezőgazdasági célokra és ugyanennyi a vállalkozásfejlesztésre. Nőtt a „de minimis” szabály határösszege is, ami most 25 ezer eurót jelent.

– Egy kis kreativitással, újítással, társulással sokkal több pénzt le tudnák hívni a gazdák, a vállalkozók, mint eddig – mondta Mocsnek Ottó. – Sőt, a programok is hatékonyabbak tudnának lenni. Többen társulva akár egy gépsort tudnának felállítani. Hajdanában sem volt tíz cséplőgép a faluban. Meg kellene fontolni ilyen szempontból is a támogatások igénylését. Ezek a gazdasági trendek a környező országokban, s ez hiányzik Lendváról. Rendelkezünk lehetőségekkel, de ha csak apránként próbáljuk összerakni ezeket, az nem vezet nagyobb eredményekhez. Társulni, szövetkezni kellene, többen összeállva tudnánk egy-egy nagyobb hozzáadott értékű terméket előállítani, a szolgáltatások színvonalasabbak lennének, nagyobb mennyiségben tudnának a piacon megjelenni, versenyképesebbek lennének – fejtette ki elképzeléseit az igazgató.

A jövőben a pályázatokkal közelíteni szeretnének a fiatal értelmiség felé is, hogy legalább egy részük visszatérjen Lendvára. A pályázati kiírás késésének oka a Muravidéken a különböző jogi és adminisztrációs, minisztériumi szintű egyeztetésekben keresendő.

MCSi Design