kele
perec1
garas1
63. évfolyam
45. szám
Megjelenés:
2019. 11. 07.
kiscim4519
 

Támogatásokkal segítik az egyesületek munkáját

maracmnok2619A maráci magyar önkormányzat múlt csütörtöki ülésén a tanács elbírálta a pályázati felhívásra beérkezett programterveket, majd egyéb támogatásokról is döntöttek, illetve a tanulmányi útról is megegyeztek.

Az idei költségvetésben mintegy 30 ezer eurót különítettek el a község vegyesen lakott településein működő egyesületek, civilszervezetek támogatására. Az erre kiírt pályázatra mind a tizenegy egyesület benyújtotta éves programjának tervezetét, melyekben a legfontosabb szempontoknak – mint a magyar nyelv és identitás őrzése, a kultúra és a hagyományok ápolása, közösségformálás – eleget tettek. A kritériumokat háromtagú bizottság ellenőrizte. A pályázók összesen 42 ezer eurós támogatásra pályáztak, de a tanácstagok a tervezett kerethez ragaszkodva vitatták meg a pályázatokat. A pártosfalvi Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület, valamint a Szentlászlói József Attila ME 4.000 eurós támogatásban részesül, míg a szerdahelyi Antal Ferenc ME és a Kisfalui Harang ME 3.000 eurós támogatást kap. Mivel a Szerdahelyi Önkéntes Tűzoltóegyesület idén ünnepli megalakulásának 100 éves évfordulóját, ezért – a korábbi években bevett gyakorlat szerint – a jubiláló  egyesületet kiemelten kezeli a tanács és 3.500 eurós támogatásban részesíti. A csekefai, szentlászlói és pártosfalvi önkéntes tűzoltók 2.600 eurót kapnak, míg a Pártosfalván és Szentlászlóban működő sportegyesületek 1.550 eurós nemzetiségi támogatással valósíthatják meg programjaikat. A pártosfalvi Rózsa Kézműves Egyesület javára pedig 1.600 eurót irányoztak elő. A tagok egy tartózkodás mellett elfogadták a fenti összegeket.

A folytatásban is támogatások kerültek terítékre. Az önkormányzathoz a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár nyújtotta be kérelmét 490 eurós összegben, összesen 35 magyar nyelvű könyv vásárlására az öt érintett település két könyvtárába. A tanácstagok egyöntetűen elfogadták a kért támogatás teljes összegét. A Népújság kérvényét is pozitívan bírálta el a tanács, a Naptár 60 éves jubileumi kiadásának támogatására 300 eurós összeget fogadtak el. A Baráti Kör éves tevékenységéhez 400 euróval, a Lóbarátok Egyesülete kérelmére a Muravidéki Vágta szervezéséhez pedig 750 euróval járulnak hozzá.

 

 

A különfélék napirendi pontban Vugrinec Zsuzsi elnök beszámolt arról, hogy a szentlászlói tájház tulajdonjogi átíratása a muravidéki magyar önkormányzattól a maráci magyar önkormányzat nevére folyamatban van. Ennek kapcsán azonban a Bethlen Gábor Alapkezelő mint főtámogató feltételhez kötné a tulajdonjogi viszony megváltoztatását. Egy nyilatkozat aláírására kérték fel az új tulajdonost, a maráci magyar önkormányzatot, melyben kijelenti, hogy 15 évig nem adja el az ingatlant, melyet 25 millió forint jelzáloggal is terhelnének erre az időszakra biztosíték gyanánt. A tanácstagok úgy határoztak, hogy jogász véleményezése után döntenek arról, hogy a nyilatkozatot miként kezeljék.

A folytatásban a már hagyományos, kétnapos szakmai útról is döntöttek, melyet augusztus 31-ére terveznek. Az úti cél Gödöllő, Nyíregyháza és Eger lesz, színes történelmi és kulturális programmal. Az utazás és a szállás költségeit ezúttal is az önkormányzat fedezi.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben