kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A hagyományéltetés gyökereink megerősítése

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

A keddi megnyitón Varga Edit, a Dobronaki MÖNK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a magyarországi és hazai tisztségviselőket, Pirityiné Szabó Juditot, a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselőjét, Földes Gyula lendvai főkonzult és Horváth Ferenc nemzetiségi képviselőt, muravidéki elnököt.

– A Kárpát-medence nagy területet fed le, nagy távolságok vannak, de ha kell, közel hozzuk a területeket, ahogy a mai eseményünkre, Dobronakra is ellátogattak a szatmárnémeti egyesület képviselői. Lehetőség van a bemutatkozásra kézműveseknek, hagyományőrzőknek, látogatóknak – mondta Varga Edit.

 

 

Pirityiné Szabó Judit a Nemzetpolitikai Államtitkárság nevében köszöntötte a dobronakiakat és az erdélyi vendégeket. – Jó Dobronakra jönni, ahol mindig olyan tervek szövődnek, amelyek hamarosan meg is valósulnak – mondta, s arra is emlékeztetett, hogy néhány éve arról tanácskoztak, hogy milyen jó lenne a Dobronoki György-ház mellett létrehozni egy kézműves házat, mely szervesen kapcsolódna ahhoz a hagyományőrző-értékőrző tevékenységhez, ami már addig is folyt a faluban. Sikerült ehhez a forrást is megteremteni, s a második őszre, tavaly októberben át is adni a helyieknek a Kézművességek Házát. – A kezdeményezés azért is volt számunkra nagyon szimpatikus és támogatható, mert nem csak egy múzeumot, a múltnak egy részét mutatja be, hanem a kivesző foglalkozások megtartását is megcélozza. Nemcsak egy hagyományőrző tevékenységről van szó, hanem a fiatalok bevonásával a hagyományok éltetése is megtörténik, mely a gyökereink és identitásunk megerősítését is szolgálja – emelte ki.

Az alkalmi műsor végén, melyben a Dobronaki Nótázók és a szatmárnémeti citera-duett lépett fel, a jelenlévők megtekintették a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület népművészeti kiállításanyagát, mely szeptemberig lesz megtekinthető a Dobronoki György-házban.

Emellett közös kézműves programok zajlottak, a dobronaki nyugdíjasegylet közreműködésével perecet és langalit sütöttek a kemencében, mézeskalács készült, az udvaron korongoztak…

MCSi Design