kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

„A keresztény szabadság” a cél

tusva3119A múlt hétvégén 30. alkalommal szervezték meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn. Az ötnapos rendezvényt ismét gazdag programkínálat jellemezte, így az időszerű közéleti témák iránt érdeklődők, ahogy a tartalmas szórakozásra és minőségi koncertekre vágyók is hasznosan tölthették idejüket. Hagyományosan beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve jelen voltak a határon túli régiók, köztük a Muravidék képviselői is. 

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye mindig Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének beszéde. Idén a miniszterelnök kifejtette, az illiberális politika értelme nem más, mint a keresztény szabadság, a keresztény szabadságért dolgozó politika pedig arra törekszik, hogy megvédjen mindent, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek. A kormányfő kijelentette: az előttünk álló tizenöt évet azzal fogjuk eltölteni, az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal. Megjegyezte: a pálya ugyan feléjük lejt, de a mi oldalunkon van az, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatunk össze. Hangsúlyozta, kormánya olyan útra tudta terelni Magyarországot, hogy az ország vissza tudta szerezni függetlenségét. A májusi EP-választások eredményeit összegezve Orbán kifejtette, megnyílt a lehetősége annak, hogy olyan elit irányítsa Európát, amely nem a tagállamok ellen van. A kormányfő szerint ugyanakkor még sok harc megvívása áll Magyarország, a magyar kormány előtt, komoly viták várhatók az Európai Unió vezetésével. Kifejtette, az a tétel, hogy minden demokrácia szükségszerűen liberális és a kereszténydemokráciának liberálisnak kell lennie, egész egyszerűen nem igaz.

A muravidéki küldöttséget az MMÖNK elnöke, Horváth Ferenc vezette. Elmondása szerint két fórumra voltak hivatalosak, a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programok eredményeit áttekintő fórumra és a nemzetpolitikai fórumra, illetve terven felül részt vettek a Magyar Ifjúsági Konferencia megalapításának 20. évfordulója kapcsán szervezett beszélgetésen is.   Az első, gazdasági fórumon – ide Mocsnek Ottó, a ProFutura intézet igazgatója volt hivatalos, de az épp lezajló gazdasági pályázat miatt nem tudott jelen lenni – a muravidéki csúcsszervezet elnöke megköszönte a magyar gazdaságfejlesztési támogatásokat, amelyek segítségével szavai szerint sikerült megmozgatni a muravidéki magyarságot. Ezt leginkább az éppen aktuális és igencsak nagy érdeklődést, 369 pályázót felsorakoztató 3. pályázati kör mutatja, amelyben az igényelt összegek jóval meghaladják a kiírt keretet. Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy eddig leginkább a kisebb gazdákat és vállalkozókat támogatták, és reméli, utánuk a közép- és nagyvállalkozások kerülnek sorra 2020 folyamán.

Az ifjúsági témában szervezett fórumon Horváth Ferenc kifejtette, nagyon fontosnak tartotta akkor és ma is az ifjúsági konferencia megalakulását, de sajnálja, hogy az évek során ennek a súlya csökkent, ugyanis az akkori alapító tagok közül nagyon sokan vezetőkké nőtték ki magukat, és jelenleg ma ők vezetik közösségeiket.

 

 

A muravidéki elnök a többi határon túli régió vezetőjével természetesen jelen volt a nemzetpolitikai fórumon is, ahol kifejtette, nem gondolta volna, hogy az elmúlt néhány esztendőben ilyen sok és nagy horderejű projektet tudnak majd megvalósítani. Beszámolt a tavalyi szlovéniai helyhatósági és a parlamenti választások eredményeiről. Hangsúlyozta: „Vállaltam a harmadik elnöki mandátumot, egyrészt, mert élvezem a magyar kormány támogatását, másrészt azért, hogy néhány ember politikailag felnőjön mellettem és a muravidéki magyarság több lábon tudjon állni.” Az elnök a politikai fórumon is ecsetelte a magyar gazdaságfejlesztési projektek súlyát, ahogy azt is, nagyon fontos, hogy a szlovén kormány részéről is hasonló támogatások, projektek érkeznek, kiugrási pontként pedig a meglévő rábavidéki és muravidéki projektek közös projektként való megvalósítását látja.

MCSi Design