kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Változnak a tanulmányi támogatás feltételei

salmnok41191Hétfő este a domonkosfai tájházban tartotta soros ülését a Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa. A legfontosabb napirendi pont a tájház megnyitása volt, melynek részleteit tárgyalták meg.

Orban Dušan, a közösség elnöke beszámolt a tájház felújításának jelen helyzetéről: a munkálatok folyamatosan zajlanak, a melléképületben és a színben is az utolsó simításokat végzik, így az ünnepélyes megnyitón készen fogják átadni az épületegyüttest.

A tájházat november 9-én 11 órakor nyitják meg, jelen tervek szerint a felújított pajtában tartott nagyszabású ünnepély keretében. A rendezvényen szlovén és magyar államtitkárok, nemzetiségi képviselők és a néprajzi szakterület képviselete is jelen lesz. A protokolláris esemény után az objektum felszentelése következik, azt követően pedig kultúrműsor kezdődik. A teljes műsor megszervezésében az önkormányzat számít a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet segítségére.

Az elnök tájékoztatta a tanácstagokat arról is, hogy október 14-én néprajzos egyetemista csoport érkezik a tájházhoz Szegedről, akik felállítják az állandó kiállítást. A melléképület termében pedig helyet kívánnak biztosítani az időszakos kiállításoknak is, a megnyitóra már egy képkiállítással kívánják színesíteni a falakat.

salmnok41192A folytatásban a tanács a tanulmányi támogatási pályázat kiírását tárgyalta. A korábbi évek tapasztalatai alapján egyöntetű döntés született arról, hogy a támogatásról szóló szabályzaton, azon belül a tanulmányi támogatás odaítélésére és folyósítására vonatkozó feltételeken módosítanak. Az egyik feltétel a hallgatói státuszhoz kapcsolódik, miszerint a hallgatói státusz csak azokra érvényes ezután, akik nem állnak munkaviszonyban. A pontozásnál két feltételt is megváltoztattak, így az új szabályok szerint a választói névjegyzéken való szereplésért 10, a helyi rendezvényeken való aktív közreműködésért pedig 50 pont jár (ezt a két feltételt korábban fordítva pontozták). A tanács egyhangúlag elfogadta a szabályzat módosítását, a pályázat kiírását pedig a következő ülésre napolták.

Az elnök a továbbiakban részletesen beszámolt a tájházszövetség megalakulásának elindításáról is. A tájházakat felölelő egyesülethez csatlakozás kapcsán a tanács ismét egyetértésben hagyta jóvá a szándéknyilatkozat aláírását és ezzel a folyamat elkezdését.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben