kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Új nemzetiségi székház Lendva központjában

szekhaz4219A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új székháza a Mezőgazdasági Szövetkezet épületében lesz Lendva központjában. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium október elején megvásárolta az épületet. 

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke idén márciusban tájékoztatta a közösséget az új székház vásárlásának tervéről, melyre a magyar kormány 700 millió forintot, azaz több mint 2,2 millió euró támogatást, valamint a működésre a következő évtől kezdve 25 millió forintot biztosított. Az új épület vásárlását tavalyi lendvai látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök javasolta annak tükrében, hogy a mostani székház felújításra szorul, és amennyiben jobb helyen, a városközponthoz közelebb tud az MMÖNK megfelelő épületet találni, amely méltó közösségi székház és ugyanakkor a magyarság háza lehetne, akkor vásárolja meg.

szekhaz42192Az MMÖNK a Fő utca 7. szám alatti történelmi polgári házat (a ház mögötti épülettel és az udvarral együtt), a lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet üzleti épületét találta megfelelőnek. A szövetkezet egyébként már négy éve árulta az épületet, többek között azért is, mert nem felel meg tevékenységének (agrárszaküzlet). Most alkalmasabb helyre, a fűrésztelep egykori Vasút utcai helyiségeibe költöznek. Az épületet novemberben kell elhagyniuk.

Hogy az MMÖNK szakszolgálata mellett mely nemzetiségi intézmények, illetve szervezetek költöznek a leendő új székházba – melyre alapos felújítás és belső átépítés vár –, azt az igény- és lehetőségfelmérést követően lehet majd eldönteni – nyilatkozta Horváth Ferenc. A mostani székház további sorsáról majd az MMÖNK Tanácsa dönt.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben