kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

„Mindenkire szükségünk van…”

cim56 4319„… a közös gondolkodás, a közös munka és a közös utak jövőképének kialakításában” – mondta a 63 évvel ezelőtt történt ’56-os forradalom és szabadságharc muravidéki megemlékezésén az ünnepi szónok, Bacsi Zsuzsanna, az MMÖNK alelnöke, összefogásra buzdítva a muravidéki magyarságot. A lendvai színházban tartott rendezvényen a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ mutatta be emlékműsorát.

 

 

„Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni”

 

Ez az idézet a címe a vajdasági topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ emlékműsorának, amellyel a forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára emlékeztek vasárnap este a lendvai színházteremeben. Ünnepi beszédet Bacsi Zsuzsanna, az MMÖNK alelnöke mondott.

„1956-ban a magyar nép rövid tizenkét napra kivívta a függetlenségét. Ezek az elszánt hazafiak úgy lázadtak fel a hatalmas szovjet birodalom ellen, hogy alig volt más fegyverük, mint a szabadság puszta szeretete” – kezdte ünnepi beszédét Bacsi Zsuzsanna, az MMÖNK alelnöke Condoleezza Rice gondolataival. Az alelnök az ’56-os forradalmi eseményeket, a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb szakaszát felidézve kitért a forradalom és szabadságharc muravidéki kísérőeseményeire, a menekülőknek, rászorulóknak nyújtott segítségre, illetve arra, hogy a szabadságharc emléke és üzenete 63 éve kitörölhetetlenül él a magyar nép lelkében, országhatáron belül és kívül egyaránt. Áttérve a jelenbe, Bacsi Zsuzsanna hangsúlyozta: „A mai világban nem a szabadságunkért kell harcolnunk, hanem azért, hogy ne veszítsük el gyökereinket, hagyományainkat, őseink által kapott örökségünket, magyarságunkat. Örülhetünk, hogy szabadon tanulhatunk, taníthatjuk e szép magyar szót” – hangsúlyozta, majd összefogásra, közös gondolkozásra és munkára buzdította a muravidéki magyarságot, a szülőket, nagyszülőket, tanítókat, a muravidéki magyar sajtót, a kultúrában dolgozókat.

 

 

Az ünnepi beszéd után a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ „Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni” című emlékműsora következett. Az idézetet kivégzése előtti utolsó óráiban mondta Szobonya Zoltán ügyvéd, a magyarországi Jánoshalma ’56-os mártírja. Az emlékműsorban búcsúlevelének felidézése, megzenésített versek, erőteljes táncjelenetek, fény- és hangtechnika gondoskodott a hatásos táncszínházi előadásról, amelyet Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók, a Cirkalom táncegyüttes, valamint a Csalóka és Fokos zenekar varázsolt a lendvai színházban emlékezők elé. Kár, hogy kevesen emlékeztünk.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben