kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Növekedik a kisebbségek költségvetési támogatása

parlbiz4319Második rendkívüli ülésén érdekelt testületként tárgyalta a Szlovén Parlament Nemzetiségi Bizottsága a 2020-as és a 2021-es költségvetés-javaslatot. A testület módosításokat nem nyújtott be, a nemzetiségi közösségek támogatására szánt tétellel a bizottság alapjában véve elégedett, de a már évek óta kívánt áttörés a finanszírozást illetően nem történt meg ezúttal sem.

Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő elnökletével a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága érdekelt testületként – csak a nemzetiségekre vonatkozó tételeket tárgyalták meg – együttesen, egy napirendi pont alatt tárgyalta a kétéves, 2020-as és 2021-es állami költségvetést. 

 

 

Az említett állami költségvetéseket elsőként Mojca Pirnat, a Pénzügyminisztérium képviselője mutatta be röviden. Kifejtette, 2020-ban 10,8, míg 2021-ben 11,1 milliárd euró bevétellel számolnak, mindkettő magasabb az elmúlt évekhez képest, így a Nemzetiségi Hivatal, illetve közvetve mindkettő őshonos kisebbség és a roma közösség költségvetési tételei is növekedést mutatnak. Az első tárgyalt költségvetési évben 180, míg a másodikban további 170 ezer eurós növekedés szerepel az állami büdzsében. A minisztériumi szakember után az oktatási és a kulturális tárca képviselői, majd Stane Baluh, a Nemzetiségi Hivatal igazgatója ecsetelte meglátását a finanszírozás, a támogatás megnövekedett összegeiről. Felszólalásaikból kiderült, leginkább a takarékossági intézkedések után feloldott bérnövekedéseket tudják fedezni az összegekből a nemzetiségi önkormányzatok, intézmények, némi összeg azonban marad majd egyéb eszközökre és programokra is. Az ülésen nem derült fény arra, hogy a Nemzetiségi Hivatal megnövekedett kereteiből ki és mennyire számíthat, de a kormányhivatal igazgatója kifejtette, nagyobb támogatásra számíthat általában a sajtó, mind az elektronikus média, mind a nyomtatott sajtó, amely így növelni tudja kreativitását, jobban meg tud felelni a fiatalabb nemzedékeknek is.

A bemutatott költségvetési tételeket illetően elégedetten nyilatkozott a bizottság elnöke, Horváth Ferenc, illetve Felice Žiža alelnök is, hozzáfűzték azonban azt is, sohasem lehetünk teljesen elégedettek. Horváth Ferenc elmondta azt is, a 2019-es évben is már növekedtek költségvetésmódosítással a támogatási összegek, valószínűsíthető, hogy így lesz ez a következő két költségvetési évben is, így összességében mindenképpen elégedettek lehetnek a kisebbségi közösségek. Éppen ezért a bizottság elnökének javaslatára a bizottság egyhangúlag támogatta a bemutatott kétéves költségvetést, módosításokat nem fogalmazott meg, a kisebb-nagyobb észrevételeket, javaslatokat pedig egy jegyzék formájában közvetíti majd a kormánynak, abban bízva, hogy a kormány tud majd némi mozgásteret biztosítani évközben is, különösen az újabb programok, tartalmak elindítását illetően.  

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben