kele
perec1
garas1
63. évfolyam
45. szám
Megjelenés:
2019. 11. 07.
kiscim4519
 

A tanulmányi támogatások elérték céljukat

lkmnok43191A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsának múltheti ülésén a felsőfokú tanulmányi támogatási pályázatra, valamint a társalapított intézmények meghívásos pályázatára érkezett programokat bírálták el.

Egyértelműen pozitív eredményekről adott tájékoztatást az LKMNÖK Tanácsának elnöke, Vida Törnar Judit az önkormányzat által első ízben a 2001/02-es tanévben kiírt felsőfokú tanulmányi támogatási pályázat nem egészen kétévtizedes múltjának elemzésekor. A dokumentációt és a támogatott fiatalok elhelyezkedéséről szóló adatokat áttekintve ugyanis kiderült, folyamatos növekedést mutat a pályázók száma: míg az első évben csak ketten pályáztak, az idei évben például már 12-en. Az elmúlt esztendőkben az elhangzottak alapján 44 egyetemistát támogatott pénzügyileg az önkormányzat, külön örvendetes hír pedig, hogy közülük csak hat személy van, aki jelenleg nem a muravidéki kétnyelvű területen él, vagyis a támogatás egyértelműen elérte a célját. Mellesleg az említett hat személy közül kettő a nemzetiséget szolgálja, de nem a Muravidéken. 

lkmnok43192A 2019/20-as tanévre vonatkozóan az LKMNÖK Lendva Község magasabb pénzügyi támogatása révén az idei évben nagyobb keretet, 16.650 eurót különített el, ami a támogatottak esetében havi 150 eurós támogatást jelent. Az önkormányzat a jelenleg meghatározott összeget az év végéig biztosítja, a jövő évi kifizetések pedig természetesen a költségvetéstől függnek majd, összegük változhat. Az idei pályázatra 12 egyetemista jelentkezett, és előzetesen az illetékes bizottság, majd a tanács is úgy találta, hogy mindannyiuk pályázata megfelel a kiírásnak, így felsőfokú tanulmányi támogatásban részesítik őket. Név szerint: Pál Péter, Vida Dorian, Sőke Aleš, Gal Patrik, Ftičar Ines, Požonec Veronika, Požonec Mária Dorothea, Šooš Peter, Göncz Norbert, Toth Matija, Süč Mitja és Šabjan Rebeka.

Az eddigiekhez képest idén jóval magasabb keretösszeggel írta ki az LKMNÖK a társalapított intézmények meghívásos pályázatát is. A hét társalapított intézetből hat nyújtott be pályázatot – kimaradt a 2. Számú Lendvai KÁI. A megközelítőleg 50,5 ezer eurós keretösszegre az említett hat intézet összesen 37 ezer eurós igényt jelentett be, s a programok megfelelnek a kiírás legfontosabb ismérvének, hogy kimondottan magyar jellegűek legyenek. A tanács egyhangúlag az igényelt összegeket ítélte oda a kérvényezőknek. A programok között táborok, továbbképzések, évfordulók megünneplése, különböző rendezvények, kiadványok, múzeumpedagógiai kellékek is szerepelnek. A keretösszegből fennmaradt több mint 13 ezer euróról az LKMNÖK Tanácsa még nem döntött.  

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben