kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Igen a közös nemzetiségi egyesületre

dobrmonk4319A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa (DKMÖNK) október 17-i ülésén áttekintették a közösség féléves gazdálkodását, jóváhagyták a Dobronaki KÁI nemzetiségi programját és támogatták a muravidéki tájházak működését szolgáló közös egyesület megalapítását.

A dobronaki magyar önkormányzat idén közel 161 ezer euró kiadást tervez. Az év első felében 62,5 ezer eurót használtak fel, amiből mintegy 38 ezret az alkalmazottak (három főállású alkalmazott) bérére és a bérek járulékaira, 5,2 ezret ösztöndíjakra, 4 ezret irodai eszközökre fordítottak. A félévi beszámolót átnézte a közösség ellenőrzőbizottsága is, és pozitívan értékelte azt.

Az idén induló tanévben nyolc ösztöndíjat hagytak jóvá, három kérvényt pedig elvetettek. Az ösztöndíjakról rendkívüli ülésen döntöttek, ugyanúgy, mint a Brazde/Barázdák községi lap szerkesztőségi tagjának kinevezéséről, a feladattal Car Urškát bízták meg. 

Rövidebb vita alakult ki a Dobronaki KÁI 2019/20-as tanévre szóló nemzetiségi programjáról, melyet Varga Edit tanácselnök mutatott be. A tagok a programot egyhangúlag pozitívan véleményezték, hiszen minden fontos identitásmegőrző elemet tartalmaz, az iskola jól együttműködik a közösséggel, az önkormányzattal. Javaslatként elhangzott, hogy célszerű lenne előadás-látogatást szervezni egy magyarországi színházba és jó lenne, ha az iskola ismét életre keltené a Mesterségek udvara című programot. Klujber Varga Brigita tanácstag az oktatási téma kapcsán kifejtette, hogy véleménye szerint általánosságban hanyatlik a magyar nyelv az iskolában, hangsúlyozva, hogy legtöbbször tanár- és helyzetfüggő a dolog, de ha ebbe az irányba megyünk, akkor rossz az irány.   

 

 

A tanács a továbbiakban támogatta a tájházak működését szolgáló közös muravidéki egyesület megalapítását, és megbízta Varga Edit elnököt, írja alá a készülő szándéknyilatkozatot. Az ötlettervet Berden Mario, a tanács alelnöke ismertette: az egyesületet a magyar nemzetiségi önkormányzatok alapítanák azzal a céllal, hogy működtesse a tájházakat úgy szakmai (kézművesség, néprajz stb.), mint menedzselési téren. Az önkormányzatok az elején egy alkalmazott bérét finanszíroznák, amíg pályázatok, illetve más források révén az egyesület nem lenne önfenntartó. Az egyesület keretében szekciók működnének egy-egy tájházra vonatkozóan. A tájházak karbantartása továbbra is az önkormányzatok feladata maradna.  

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben