kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Támogatják az egyházat és a helyi közösséget

maracmonk4419A maráci magyar nemzetiségi tanács csütörtök esti ülésén megtárgyalták a közösség 2020-ra tervezett munkaprogramját, döntöttek a belépésről a tájházak működésére létrejövő egyesületbe, illetve támogatásokat szavaztak meg.

Vugrinec Zsuzsi, az önkormányzat elnöke részletesen ismertette a tanácstagokkal a 2020-as munkaprogramot. Ahogy a korábbi években, jövőre is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni az egyesületek, intézmények támogatására, kiemelten figyelve a művelődési csoportokra. Bővíteni kívánják a helyi kulturális kínálatot, bekapcsolva ebbe a szentlászlói tájházat is. A tartalmi programot év közben a tanács módosíthatja, illetve bővítheti. A tanácstagok egyöntetűen támogatták a tervezetet.

A tanácsülés folytatásában a támogatási kérelmeket vitatták meg. A Szentlászlói Református Egyház 2.500 euró támogatást kért a programjaik megvalósításához. Dora Géza tanácstag tájékoztatta a tagokat, hogy a tervezett programokat maradéktalanul megvalósítják, függetlenül attól, hogy a lelkészházaspár ideiglenesen külföldön tartózkodik. A helyettes lelkész ugyanis már szolgálatba állt. A tanács ezen információ ismeretében 1.800 euró támogatást ítélt meg az egyháznak. A Pártosfalvi Helyi Közösség a faluotthon (képünkön) korszerűsítésére nyújtott be 3.320 eurós támogatási kérelmet. A teljes beruházás 33 ezer euró lesz, melyhez a HK 15 ezer euróval járul hozzá. A tanács a kért dotációt egyöntetűen megszavazta.

 

 

A folytatásban a muravidéki tájházakat működtető egyesület tervezett megalakulását vitatta meg a tanács. Az elnök tájékoztatott arról, hogy az egyesület működtetéséhez a legújabb egyeztetések szerint négy szakembert kívánnak alkalmazni. A szakemberek gondoskodnának a programok kivitelezéséről és a pályázatok, projektek megvalósításáról. A muravidéki magyar önkormányzat kettő, az MNMI egy, a községi magyar önkormányzatok szintén egy munkatárs bérét finanszíroznák. Az öt községi önkormányzatnak ez külön-külön havi 300–400 eurós kiadást jelentene. Az egyesület központja Dobronakon lesz. A tanácstagok egyöntetűen támogatták a maráci közösség tagságát az egyesületben.

A folytatásban a szentlászlói tájház, az Alvarium helyzete is terítékre került. Vugrinec Zsuzsi elmondta, hogy a főépületet jövő tavasszal szeretnék végre beindítani, de még várat magára a tulajdonjog tisztázása, a területrendezés, illetve amint az a tanácstagok körében is felmerült, a megnyitással szükségessé válik majd egy gondnok – ideális esetben méhész – alkalmazása a háznál.

Az ülés végét a különfélék napirendi pont zárta, melyben a közelgő helyi eseményekről tájékoztatta a tanácsot az elnök.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben