kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Kettős ünnep Domonkosfán  

cim taj4619Tíz év építkezés után szombaton ünnepélyesen átadták a domonkosfai tájház épületegyüttesét. A képen Jakosa Emerik, a Sal községi magyar önkormányzat volt elnöke, Marko Drofenik, a szlovén gazdaságfejlesztési tárca képviselője, Orbán Dušan, a domonkosfai magyarság jelenlegi vezetője, valamint Horváth Ferenc nemzetiségi képviselő, MMÖNK-elnök adja át az épületegyüttest. Az átadási ünnepély egybeesett a községi magyar önkormányzat megalapításának 20. évfordulójával.

 

 

„Biztosítsa még legalább száz évre a megmaradást!” 

 

Ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének a domonkosfai tájház épületegyüttesét a Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (ŠKMNÖK) fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A lenyűgöző épületegyüttes a helyi és a muravidéki magyarságot, a községet és a szélesebb régiót is szolgálja.

 

 

A domonkosfai tájház ünnepélyes átadásán az igencsak szép számban megjelent közönséget Orbán Dušan, a Sali magyar önkormányzat elnöke köszöntötte. Felidézve a projekt még 1998-ba visszanyúló kezdeteit, illetve a tíz évig tartó építkezést, megköszönte a domonkosfai magyarság eddigi vezetőinek, Škaper Vendelnek és Jakoša Emeriknek odaadó munkájukat, valamint a nemzeti közösség gazdaságserkentési alap hathatós támogatását, amely nem valósult volna meg Horváth Ferenc nemzetiségi képviselő közbenjárása nélkül. Orbán Dušan végül kifejtette, a domonkosfai magyarság meg tudott maradni 100 évvel Trianon után, s az épületegyüttes remélhetőleg záloga tud lenni a megmaradásnak a következő száz évben is.

A domonkosfai magyarság vezetője után a szlovén gazdaságfejlesztési tárca képviselője, Marko Drofenik, Horváth Ferenc nemzetiségi képviselő, Fartek Iztok sali polgármester, valamint Ferkov Jakab muzeológus, etnográfus is köszöntötte az egybegyűlteket. Marko Drofenik kifejtette, az MMÖNK-val együttműködve két költségvetési évben összesen 230 ezer eurót tudtak elkülöníteni a domonkosfai tájház épületegyüttesének felújítására, s hozzátette, az elmúlt három évben a tárca összesen 2,1 millió eurót különített el a muravidéki magyarság programjaira. Kifejtette, a felújított tájház és múzeum nagyszerű lehetőséget biztosít majd a muravidéki magyarok nyelvének és kulturális identitásának megőrzésére, a térség promóciójára, valamint a helybéli lakosság gazdasági és turisztikai fejlesztésekbe történő bekapcsolódási lehetőségeinek a megteremtésére. Hasonlóképpen vélekedett felszólalásában Fartek Iztok polgármester is, aki gratulált a nemzeti közösségnek, illetve Domonkosfának. Horváth Ferenc nemzetiségi képviselő emellett hangsúlyozta, hogy a domonkosfai projektben a pénzek zömét a szlovén állam biztosította, míg például a dobronaki tájház kialakításánál a magyar állam vállalt nagy szerepet. Kifejtette, ez egy jó gyakorlatot jelent, amely a Mura és a Rába folyó által határolt közös szlovén–magyar térség, a szlovéniai magyarság és a magyarországi szlovénség fejlődését szolgálja a két országban. Az ünnepi köszöntőket Ferkov Jakab etnográfus zárta, a tájház épületegyüttesét Noé bárkájához hasonlítva. A beszédek után a domonkosfai gyermekek, a népdalkör, illetve több muravidéki kultúregyesület fellépése tarkította a megnyitó ünnepélyt, majd az épületegyüttest a katolikus és evangélikus szertartások és áldás után át is adták a domonkosfaiaknak.

A Domonkosfa 41. házszám alatt található tájház-komplexum több épületből áll. A főépületben a sali magyar önkormányzat is helyiségeket kapott, emellett részben itt található a falu és térségének múltját bemutató kiállítás is. A népszokásokat, hagyományokat, a rég kihalt népi iparokat bemutató tárlat található a melléképületben, míg a pajtában egy többfunkciós terem, színpad kapott helyet. Nem mellékes, hogy az épületegyüttes emeletén 14 fős szálláshelyiség is található, ami egyértelműen mutatja, a domonkosfaiak turizmusfejlesztésben is gondolkoznak. Az említett két évtizedben – hiszen az ötlet még 1998-ban született – a sali magyar önkormányzat évről évre különített el összegeket a tájházra, pályázott a BGA-nál, majd végül a szlovén gazdaságfejlesztési tárca összegeivel fejezte be a beruházást.   

 

 

MCSi Design