kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

A benyújtott 369 pályázat négyötöde mezőgazdasági

profut46192Rekordszámú pályázat érkezett a ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézethez a gazdaságfejlesztési támogatások 3. pályázati körére a július 22-én zárult határidőn belül. Az igények túlszárnyalják a keretösszeget.

A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati köre a mezőgazdaságnak és a vállalkozóknak szólt, a kiírt pályázati keret pedig 2,8 millió eurót tett ki 50:50 százalékos megosztási arányban. Mocsnek Ottó, a szlovéniai pályáztatást lebonyolító ProFutura intézet igazgatója a pályázati eredményekről tarott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vártnál is jobb az eredmény. A nemzetiségileg vegyesen lakott öt muravidéki községből összesen 369 kérelem érkezett, amelyek négyötödében mezőgazdasági fejlesztésekre pályáznak. A vállalkozások területére kiírt vissza nem térítendő magyar támogatásokra 70 pályázatot nyújtottak be. A szakmai értékelők megállapították, hogy 57 vállalkozási pályázat felel meg a kiírási feltételeknek, ami összesen 820 ezer eurós támogatási igényt jelent.

profut46191– A még nem végleges adatok szerint 13 pályázatot azért javasoltak elutasításra, mivel – többek közt – nem illeszkednek a gazdaságfejlesztési stratégiába. A véleményt a kidolgozott kritérium- és pontozási rendszer alapján mondták ki a szakmai értékelők. A végső elbírálást az irányító testület hozza meg, várhatóan decemberre – mondta Mocsnek Ottó. A mezőgazdasági támogatásokra 299 igény érkezett, ebből 26 pályázat nem felelt meg a kiírás feltételeinek.

– A mezőgazdaságból 161 pályázatot javasoltak támogatásra az elbírálók, összegük 2,1 millió euró. A támogatások 3. pályázati körében így vállalkozási és mezőgazdasági célokra összesen 2,9 millió euró az igény. A mezőgazdasági szektorból 112 pályázat forrásfüggő státuszba került – ismertette Mocsnek.

A döntési listát a ProFutra tanácsa is jóváhagyta, majd a forrásfüggő pályázatokkal együtt a magyar külügyminisztériumhoz továbbította. A végleges döntést követően a ProFutura és a tárca közötti szerződéskötésre kerül sor a 218 nyertes pályázóra vonatkozóan.

– Utána rövid időn belül mi is aláírjuk a szerződéseket a nyertes pályázókkal, és bízunk benne, hogy év végéig már folyósítani is tudjuk a vissza nem térítendő összegeket, természetesen az önrész befizetését igazoló bizonylat bemutatása után – mondta Mocsnek Ottó igazgató.

 

 

MCSi Design