kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Minden településre egy kisebb beruházást vagy programot

mmonkules4719A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa november 13-i ülésén első olvasatban elfogadta a közösség 2020-as költségvetés-tervezetét mintegy 1,1 millió euró összegben. A tervezet az idei költségvetésen alapul, folytatódnak a projektek – szentlászlói tájház, óvodafejlesztés –, új tétel viszont a magyarlakta településeknek szánt összeg.

A tanács egyhangú támogatással, vita nélkül jóváhagyta a pénzügyi tervet, melyhez december 20-ig küldhetik el megjegyzéseiket, végleges elfogadását pedig a januári ülésen tervezik. A településeken beruházásokra, programokra tervezett 36 ezer eurós összeg felosztásáról a márciusig benyújtott javaslatok, tervek alapján döntenek. Az MMÖNK vezetőségének mindenképpen az a célkitűzése, hogy ebben a mandátumban minden magyar, illetve nemzetiségileg vegyesen lakott muravidéki településen történjen egy kisebb beruházás vagy valósuljon meg egy program.

A tanács a továbbiakban jóváhagyta a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet 2020-as költségvetés-tervezetét (635 ezer euró összegben), mely már támogatást kapott az intézet tanácsától is. Vita nélküli jóváhagyást kapott a Minta Kft., valamint a Magyar Regionális Fejlesztési Intézet (Pro Futura) 2018. évi zárszámadása. Az MMÖNK Ellenőrzőbizottsága mindkét szervezet ügyvitelében szűrővizsgálatot végzett és pozitívnak értékelte a zárszámadást.

 

 

A határozatok sorába tartozik a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ, valamint a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár 2020-as nemzetiségi programjának elfogadása, valamint a Lendvai Kétnyelvű Középiskola 2019/20-as munkatervének pozitív véleményezése. Az utóbbi kapcsán az MMÖNK Oktatási Bizottsága javasolta, hogy a közösség vizsgálja meg, a nemzetiségi intézményekben a jövőben milyen szakemberekre van szükség, majd lépjen ennek érdekében, valamint hogy a középiskola vegye fontolóra az óvodapedagógiai szak beindítását.

A kiemelt nemzeti jelentőségű intézmények 2020-ban is maradnak a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI), a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI), a Szlovén RTV magyar rádió- és tévéstúdiója, valamint a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete. Horváth Ferenc tanácselnök javaslatára a tanács egy további határozatot is elfogadott, miszerint javasolja a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a kiemelt intézményeknek érkező támogatások hatékonyságának felülvizsgálatát. Horváth Ferenc szerint arra kellene az intézményeket ösztönözni, hogy közös, nagyobb horderejű programokat valósítsanak meg.

 

 

Közös szervezeti ernyő alatt a tájházak

Az MMÖNK Tanácsa határozott a tájházak működését szolgáló egyesület létrehozásának szándékáról. Az egyesületet az MMÖNK és az öt községi magyar nemzetiségi önkormányzat alapítaná azzal a céllal, hogy működtesse a tájházakat úgy szakmai, mint menedzselési téren. A szervezet négy alkalmazottal indulna (két kézműves, pályázatíró, programfelelős), két bérköltséget az MMÖNK finanszírozna, míg kettőt az önkormányzatok havi 350 eurós támogatás folyósításával. Az egyesület alapszabályzata elkészült, várják az önkormányzatok hozzászólásait, kiegészítéseit. A dokumentum véglegesítése után – a tervek szerint 2020 elején – megalakulhat az egyesület. 

MCSi Design