kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

A MÁÉRT XVIII. üléséről

maert47191Pénteken Budapesten tartotta XVIII. plenáris ülését a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT), a Kárpát-medencei magyarság közös fóruma. A magyar–magyar csúcson a muravidéki magyar közösséget Horváth Ferenc elnök és Bacsi Zsuzsanna alelnök képviselte.

maert47192A MÁÉRT-értekezletet hagyományosan a magyar miniszterelnök nyitóbeszédével vette kezdetét. Orbán Viktor kormányfő beszédében a magyar etnikai pártok szükségességéről, a Kárpát-medencei magyarlakta területek gazdasági fejlesztéséről és a magyar közösségek önazonosságának megvédéséről beszélt. A miniszterelnök az anyaország kormánya nevében további támogatásáról biztosította a MÁÉRT ülésén részt vevő szervezeteket, kiemelve, hogy a politikai együttműködés mellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak a magyarlakta területek gazdaságfejlesztési programjaira is, amelyek egyaránt jók és értékesek Magyarországnak, az adott szomszédos országnak, valamint az ott élő többségi nemzetnek és a magyar kisebbségnek is. Orbán Viktor kiemelte: szomszédjainkkal fontos megértetni, hogy Magyarország nemzeti és gazdasági megerősödése nem fenyegetést, hanem éppen ellenkezőleg: lehetőséget jelent számukra is, és ez a fejlődés felértékeli Közép-Európa jelentőségét az Európai Unióban.

A XVIII. plenáris ülésen az értekezlet ezúttal is zárónyilatkozattal fejezte be munkáját. Ebben többek között üdvözlik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program eddigi eredményeit, egyben örömüket fejezik ki annak kapcsán, hogy a program a harmadik ütemmel folytatódik. Ugyancsak sikeresnek ítélik a „2019 – a külhoni magyar gyerekek éve” programot, amelynek köszönhetően tovább folytatódott a nemzet alapját jelentő magyar családok támogatása a külhonban. A zárónyilatkozat hagyományosan külön foglalkozik minden határon túli közösséggel is.

Szlovéniát illetően a zárónyilatkozat üdvözli, hogy a szlovén kormányzat az idei és a következő évben is növelte a magyar intézmények és önkormányzatok eszközeit, illetve megelégedettséggel állapítják meg, hogy a muravidéki magyar közösségnek nyújtott anyaországi gazdasági és egyéb támogatások célt értek és erősítik a magyar közösséget. Kitértek arra is, folytatni szeretnék a gazdaságfejlesztési programokat, és a muravidéki magyar és a rábavidéki szlovén közösség közös stratégiai projektjeit is támogatják.

 

 

MCSi Design