kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

A hetési hímzés ünnepe

hetesi4819Szombaton a göntérházi hímzőszakkör 15 éves jubileuma jegyében hímzéskiállítás nyílt a helybeli faluotthonban. Az évforduló egyben a hetési hímzés ünnepe is volt, amely során különböző elismeréseket is kiosztottak.

A Göntérházi Hetés ME 15 éve működő hímzőszakkörének jubileuma kapcsán megszervezett hímzéskiállításon az egyesület elnöke, Gerebic Betina a hetési hímzések néprajzi értékét méltatva köszöntötte a teljesen megtelt teremben jelenlévőket, majd a helyi iskola népdalköre és az Új Muravidék citerazenekar lépett fel, míg az iskolások helyben született írók, költők műveit adták elő. A hímzőszakkör szakmai vezetője, Török Andrásné a 15 éve működő és 18 főből álló csapat munkáit méltatta, bemutatva az alkotókat név szerint. A szakember beszélt a göntérházi hímzőszakkör kezdeteiről, ahogy a 15 éve folyó itteni értékmentő tevékenységről is. Beszédében kifejtette: „Azért jöttem Göntérházára tizenöt évvel ezelőtt, hogy a hetési hímzést visszatanítsam a hazájába, ahol kihalt, hogy újra éljen, ahogy az őseink éltették. Sikerült, száz százalékban!”. Török Andrásné, illetve ahogy mindenki ismeri, Eta elmondása szerint a 17–18. század fordulóján még csak fehér színű hetési hímzésminta létezett, majd megjelent a fehér-piros, illetve még később a fehér-piros-kék minta is. A hetési hímzést a darázslépés, közismerten „bújtatás” jellemzi, és ez, illetve az életfás, virágtöves minták alapján is egyedinek számít a magyar néprajzi területen.    

 

 

Soós Mihály, az MNMI igazgatója köszöntőbeszédében az autentikus hetési hímzésminta megmentéséről, illetve a foglalatosság jelenleg zajló műveléséről, az utókorra való átörökítésének fontosságáról beszélt, majd jubileumi okleveleket adott át az évforduló jegyében Šebjanič Valéria csoportvezetőnek. Elismerésekről gondoskodott a Hetés ME is, amely nevében az elnök Török Andrásné néprajzkutatónak, népi iparművésznek adott át oklevelet, illetve ajándékcsomagot. Az egyesület egy-egy szál virággal jutalmazta a szakkör legaktívabb tagjait is, s minden tag hetési hímzésekkel díszített falinaptárt is átvehetett. Az egyesület megköszönte a támogatást Soós Mihálynak, az MNMI igazgatójának, illetve Horváth Ferencnek, az MMÖNK Tanácsa elnökének is.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben