kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórum

osszefog50191A magyar kormány törekvése, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit – mondta Nagy István agrárminiszter múlt héten a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon Budapesten. A Kárpát-medencei szintű fórumon a Muravidék is képviseltette magát.

osszefog50192A magyar mezőgazdasági miniszter (képünkön) a fórum bevezetéseként elhangzott beszédében hangsúlyozta, a fejlesztések során szorgalmazzák szűkebb értelemben a Kárpát-medencei szintű magyar–magyar, tágabb értelemben a közép-kelet-európai gazdasági együttműködés megerősödését. A kezdeti, elsősorban erkölcsi, szellemi természetű segítségnyújtás a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhetően kiegészült a külhoni magyar vállalkozások, köztük döntő részben az agrárvállalkozások anyagi támogatásával, elsősorban a külhoni gazdaságfejlesztési pályázatok révén – emelte ki Nagy István. Hozzátette, a kormány kiemelt figyelmet fordít azoknak a programoknak a támogatására, amelyek a helyi gazdák összefogásán alapulva értékteremtő, jövőt építő gazdasági vállalkozásokat hoznak létre. A tárcavezető kiemelte, a Kárpát-medencei Összefogás Fórum küldetése a szakmai fórumokon is megerősítést kap, ahol válaszokat keresnek a határon túl élő magyar gazdák problémáira. Ennek érdekében a tárca mintegy 50 határon túli agrárszervezettel működik együtt, ezzel több mint tízezer határon túli magyar gazdálkodót tudnak megszólítani.

Az agrárminiszter elmondta, a magyarság és a Kárpát-medence gazdasági sikere a szomszédos államoknak is eredményeket jelent, a szomszéd országokra pedig stratégiai szövetségesként tekintenek, s ebben az ott élő magyar nemzeti közösségek a legfőbb partnerek. Magyarország célja, hogy a gazdasági feltételek javítása révén is hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának, nyelvének, kultúrájának megőrzéséhez, erősítéséhez és szülőföldön boldogulásához – mondta Nagy István.

A rendezvényen beszédet mondott Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki a szaktárca külhoni magyarságot támogató kezdeményezéseiről beszélt. Szólt a két éve indított Falugazdász Programról, a gyakornoki és ösztöndíj-programokról, az európai uniós fórumok koordinációjáról, illetve példaként említette az anyagilag támogatott szakmai programokat és rendezvényeket is. Utóbbiak közé sorolta a nagy sikerű Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK), amely méltóképpen mutatja be a Kárpát-medence gasztronómiai sajátosságait.

A fórum résztvevőihez szólt Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója is, rövid ismertetőt adva az 1896-ban elkészült épületben folyó munkáról.

A budapesti Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár dísztermében tartott fórumra valamennyi határon túli, magyarok lakta régióból érkeztek gazdálkodók, köztük agrárágazati civilszervezetek képviselői. A muravidéki régiót Farics Dorisz falugazdász, az MMÖNK Tanácsának tagja képviselte.

 

 

MCSi Design