kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

A 3. körben 222 pályázat nyert

profut5019Budapesten megerősítették a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 3. pályázati körének eredményét: a 369 pályázatból 222 lett sikeres. A ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet által meghirdetett kiírása – melynek keretösszege 2,8 millió euró – a mezőgazdaságnak és a vállalkozóknak szólt. A nyertesekkel december 11-én írták alá a szerződéseket.

Mocsnek Ottó, a ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatója elmondta: a pályázati eredmények budapesti megerősítését követően az intézet már a múlt héten elektronikus úton értesítette mind a 369 pályázót a kimenetelről. A magyarországi gazdaságfejlesztési támogatásokra a muravidéki nemzetiségileg vegyesen lakott öt muravidéki községből rekordszámú, összesen 369 kérelem érkezett, a vállalkozások területéről 70 pályázat, a mezőgazdaságból pedig 299. A Lendván elkészített szakmai értékelési listát a ProFutura a magyar külügyminisztériumba továbbította jóváhagyásra. A gazdaságfejlesztési támogatások 3. pályázati körének keretösszege 2,8 millió eurót tett ki 50:50 százalékos megosztási arányban a mezőgazdaság és a vállalkozások között.

– A megerősített eredmények szerint a magyar kormány által támogatott Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 3. pályázati köréből a vállalkozói szegmensben 58 pályázat lett sikeres 266 millió forintnyi (792 ezer euró) igénnyel. Forrásfüggő pályázat ebben a részben nincs – mondta lapunknak Mocsnek Ottó. – A mezőgazdaságból 164 kérelem kapott támogatást, itt 111 pályázat lett forrásfüggő. A két csoportban együtt a nyertes pályázatok száma 222, s ezek még decemberben, a szerződések aláírását követően számíthatnak az igényelt összeg folyósítására, ami összesen 960 millió forintot (2,8 millió euró) jelent. A folyósítás az önrészbefizetési bizonylat visszaigazolásának felmutatása után történik meg. Hadd tegyem hozzá, hogy az elutasított pályázatok száma a vállalkozási területről 12, a mezőgazdaságból pedig 24, ami a beadott kérelmek mintegy 10 százaléka – ismertette az adatokat az igazgató.

A 3. pályázati kör eredményei az intézet honlapján, a www.profutura.si címen tekinthetők meg, de az összes pályázó elektronikus úton értesítést kapott igénylése kimeneteléről, jogorvoslati lehetőséggel. A forrásfüggő pályázatok az előirányzatok szerint, a magyar 2020-as költségvetésből számíthatnak támogatásra, így velük most decemberben még nem kötöttek szerződést. Az összes pályázat, a 369 kérelem igénye majdnem ötmillió euró volt.

 

profut50190

 

A szerződések ünnepélyes aláírása

A nyertes pályázókkal a szerződéseket ünnepélyes keretek között szerdán, december 11-én a lendvai színházteremben írta alá a ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet. Az eseményen idén is jelen volt Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határmenti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta, örül a komoly pályázati érdeklődésnek és bízik benne, hogy a támogatásokkal biztosítottak lesznek a fejlődési lehetőségek.

 

 

MCSi Design