kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

A ProFutura még idén folyósítja a pénzeket

prof5119A Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 3. pályázati körének győztes pályázóival a ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet a múlt héten írta alá a szerződéseket. Az ünnepélyes eseményen idén is jelen volt Kiss-Parciu Péter, a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A magyarországi gazdaságfejlesztési támogatások idei, 3. pályázati körére, melynek keretösszege 2,8 millió euró, a nemzetiségileg vegyesen lakott öt muravidéki községből rekordszámú, összesen 369 kérelem érkezett a vállalkozások területéről és a mezőgazdaságból. A háromszintű elbírálás és a budapesti véglegesítés után 222 lett a pályázatnyertesek száma, 58 a vállalkozói szegmensből és 164 a mezőgazdaságból. Az igény a kiírt 2,8 millió eurós keretösszegnek felelt meg. A nyertesekkel a ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet december 11-én írta alá a szerződést ünnepélyesen, amelyen idén is jelen volt Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határmenti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. A 111 pozitívan elbírált, de forrásfüggőben maradt pályázat benyújtójával a ProFutura várhatóan 2020 tavaszán köt szerződést, ahogy megérkezik a már előre jelzett magyarországi támogatási keret.

 

 

A lendvai művelődési házban összegyűlt nyertes pályázókat Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja, Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, parlamenti képviselő és Mocsnek Ottó, a ProFutura intézet igazgatója köszöntötte. Földes Gyula és Horváth Ferenc kiemelte: három év alatt három pályázati kör zárult le, minden évben nőtt a pályázók száma, s ez arra utal, hogy a muravidékieknek érdemes pályázni. Tükrözi azt is, hogy az emberek látnak jövőt a Muravidéken, vagy ahogy Horváth Ferenc fogalmazott, vannak még tervek a jövőre nézve, majd megköszönte a lehetőséget a magyar kormánynak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. A pályázat 3. körének sikere kapcsán Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár is örömét fejezte ki.

– A 2017-ben a Muravidéken is elindított gazdaságfejlesztési program magyar pályázati támogatásokat jelent. Az érdeklődés megnövekedését az idei kör keretösszege is tükrözi, hiszen magasabb volt, mint az első kettő együtt. A Muravidéken a kezdetektől máig az önrésszel együtt 6,5 millió eurónyi beruházás valósult meg n. A magyar kormány a jövőben is támogatja a külhoni magyarság gazdaságfejlesztését, a helyben maradást – mondta Kiss-Parciu Péter.

A nyertes pályázóknak az önrész befizetését követően a ProFutura még idén folyósítja a támogatási összeget. A pályázatokban szereplő eszközök beszerzési határideje 2020. február 28.

 

 

prof sever5119

Sever Marko autószerelő Domonkosfáról:

– A pályázat részleteiről a ProFutura honlapján tájékozódtam. Másodszor pályáztam, így ez nem volt teljesen új számomra. Tizenöt éve vagyok vállalkozó, mezőgazdasági gépek szervizelésével foglalkozom, de mellette még földet is művelek. A magyar gazdaságfejlesztési támogatások révén új dolgokkal szereltem fel vállalkozásomat, a továbbiakra pedig még pályázni fogok. A 2. pályázati körben is sikeres voltam, akkor traktort vásároltam. Most a kérelmem támogatásával, a jóváhagyott összeggel nagyon meg vagyok elégedve. A pénzt ismét traktorba fektetem.

 

 

prof bazs5119

Bazsika Róbert, a Barting Kft. igazgatója:

– Köszönöm a pályázási lehetőséget, a támogatás esélyt ad a mezőgazdaság, a vállalkozások fejlesztésére. Új forrásokhoz jutva új termékeket tudunk kifejleszteni, nagyobb forgalmat tudunk kitermelni és nagyobb lesz a hozzáadott érték is. Cégünk a támogatásokkal azokat az eszközöket szerzi be, amik felgyorsítják és megkönnyítik az üzem munkáját. Ez már a 3. pályázatunk, targoncát vásároltunk, hőkezelő kamrát építettünk, most pedig raklapbontó gépbe fektetünk be, amivel újra fel tudjuk dolgozni azokat az elemeket, amik eddig eldobásra kerültek. A felszerelés emeli cégünk versenyképességét, kettővel pedig a munkahelyek számát is.

 

 

prof kovacs5119

Kovács Rózsi és Kovács Ernő gazdálkodók Szentlászlóról:

– Mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozunk. Tizenöt hektárnyi földet művelünk, gabonát, főleg búzát és kukoricát termesztünk. Mellette még szarvasmarha-állományt is tartunk, de van szőlőnk is. Most pályáztunk először, az ismerőseink hívták fel a figyelmünket a lehetőségre. Az elnyert támogatással a traktorunkhoz szerszámokat, kiegészítőket vásárolunk. A megfelelőt Ausztriában találtuk meg.

 

 

prof marton5119

Marton József földművelő Völgyifaluból:

– A pályázattal elégedett vagyok, most egy forgós, váltós, négyes ekét meg egy tandem pótkocsit vásárolok. A gazdaságunk tevékenysége tarka, a 25 hektárnyi földterületen búzát, kukoricát termesztünk, de szőlővel is foglalkozunk. A munkánkhoz nagyjából minden felszerelés megvan, de ha még lesz támogatási kiírás, ismét próbálkozni fogok. A pályázati űrlapok kitöltése egy kis segítséggel könnyen megoldható volt. Köszönet a magyar kormánynak a támogatásért. Nekünk, kisebb gazdáknak jó érzés, ha tudunk mögöttünk valakit.

MCSi Design