kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Gazdag programtervvel készülnek az új évre

salmonk51191A Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa december 11-i ülésén tárgyalt az idei költségvetés módosításáról, döntött az ösztöndíj-kiegészítő támogatás meghirdetéséről és megvitatta a 2020-as programtervet.

salmonk51192Orban Dušan, a tanács elnöke arról tájékoztatta a tanácstagokat, hogy a költségvetés módosítását a tájház megnyitásának megnövekedett költségei, illetve a Domonkosfát népszerűsítő két turisztikai kiadvány tervezettnél magasabb költségei tették szükségessé. Az önkormányzat ezen felül a BGA pályázatán is kevesebb támogatásban részesült. A közösség ebben az évben a kimutatás szerint több pénzeszközből, mintegy 182 ezer eurós forgalomból gazdálkodhatott – ebben benne van a szlovén gazdaságfejlesztési projektből (MGRT) származó bevétel is. A hiány 14,5 ezer euró, amelyről az elnök úgy nyilatkozott, hogy az év végére a közösség az egyéb, még elmaradt bevételi forrásokból, illetve a decemberi számlák januárra való átvezetésével ki fogja egyenlíteni. Az önkormányzat referense tételesen is bemutatta a tanácstagoknak a fent említett költségek változását, amelynek kapcsán az elnök hozzáfűzte, hogy a következő ülésen már konkrét összegekről ad tájékoztatást.

A tanács a folytatásban döntött az ösztöndíj-kiegészítő támogatás pályázatának megjelentetéséről. A pályázat beérkezési határideje január 10-e lesz.

salmonk51193Az önkormányzat a jövő évtől a tájház körüli teendők ellátására és az érkező látogatók, csoportok fogadására kíván alkalmazni egy magyarul is beszélő helyi dolgozót négyórás munkaidőre. A munkahelyre pályázatot hirdetnek. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a jövőben akár a 8 órában történő foglalkoztatás is indokolt lehet, vagy két munkahelyet is meghirdetnek, de erről majd a tapasztalatok birtokában tárgyalnak újra.

A közösség komoly tervekkel vág ugyanis bele a 2020-as évbe. A hagyományos rendezvények mellett jövőre drámaestek, kézműves műhelyek, kiállítások, gyermekfoglalkozások, gasztronómiai fesztivál, divatbemutató, kukoricafosztás, gyermekszüret, adventi műhely, jászolállítás is lesz. Az elnök hangsúlyozta, hogy havonta legalább egy eseményt szeretnének kínálni, hogy településük és a tájház bekerüljön a turisztikai körforgásba. A tanács elfogadta az előzetes terveket, majd a muravidéki tájházak működését szolgáló egyesület létrehozásáról is döntés született. A tanácstagok egyöntetűen támogatták a társulást és elfogadták, hogy évi 4.600 euróval támogatják az egyesületi alkalmazottak fizetését.

Az ülés végén még egy támogatási kérvényt is elbírált a tanács: a Sali Nyugdíjasok Egyesületének éves munkájára 250 euró támogatást szavaztak meg.

 

 

MCSi Design