kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

„A nemzetiségek erőforrásai, kincsei a többségi társadalmaknak”

soltesz0120Hétfőn Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár látogatott a Muravidékre, ahol a helyi magyar vezetőség mellett találkozott a térségben tevékenykedő egyházak képviselőivel. A látogatás célja a 2016 végén érkezett magyar egyházi támogatás hasznosulásának áttekintése, illetve a további lehetséges projektek feltérképezése volt. 

Soltész Miklós államtitkárt az MMÖNK székházában a magyar kisebbség vezetősége, Horváth Ferenc elnök, illetve Bacsi Zsuzsanna alelnök fogadta, majd   Dobronakon Štihec Simonnal, a Dobronaki Szent Jakab plébánia plébánosával, illetve Szentlászlón Kócán Gézával, a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház elnökével találkozott. Ezután Novak Leon evangélikus püspökkel és Prosič Bojan evangélikus egyházkerületi felügyelővel, valamint Andrejek Mitja lelkésszel és Bence Utrosa Gabriellával, a Lendvai Evangélikus Egyházközösség felügyelőjével tárgyalt, majd a Lendvai Plébánia pasztorális tanácsának képviselői folytatott eszmecserét. Az államtitkár a Lendvai Magyar Főkonzulátuson találkozott Földes Gyula főkonzullal és a programhoz csatlakozó Szilágyiné Bátorfi Edittel, Magyarország szlovéniai nagykövetével. Az államtitkár részt vett a lendvai Szent Katalin-templomban a Dolamič Martin – Konrad lendvai plébános által celebrált ünnepi szentmisén is.

 

 

Soltész Miklós, Szilágyiné Bátorfi Edit és Horváth Ferenc a látogatás programjáról, céljairól sajtótájékoztató formájában számolt be a nyilvánosságnak. Házigazdaként Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke megköszönte a látogatást, ahogy a 2016 végén érkező magyar egyházi támogatásokat is, és bizakodva nyilatkozott az esetleges további projektek kapcsán.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár nyilatkozatának elején kifejtette, két csodálatos országban élünk, csodálatos tájakkal, kulturális, építészeti értékekkel és gazdag történelmi hagyományokkal, amelyeket kötelességünk megőrizni és átadni a jövő generációinak. Kifejtette, a magyar kormány két olyan területet jelölt ki, amelynek óriási figyelmet szentel, az egyik a nemzetiségek, a másik pedig az egyházak segítése és támogatása. „Az országainkban élő nemzetiségek erőforrásai, kincsei a többségi társadalmaknak, így büszkék lehetünk a két térségben, vagyis a Muravidéken és a Rábavidéken párhuzamosam folyó gazdaságfejlesztési, kulturális és egyházi programokra, az óvodai és iskolai fejlesztésekre” – mondta az államtitkár, majd áttért az egyházi támogatások területére. Kifejtette, örömmel tapasztalta, hogy a 2016 karácsonya idején érkezett támogatások (összesen 130 millió forint) jól hasznosultak. Elmondta, hisz abban, hogy egy nemzet, egy közösség megmaradásához kell a gazdaság, az oktatás, a kultúra fejlesztése is, de ha a hitét elhagyja egy nemzet vagy egy közösség, akkor előbb vagy utóbb abból csak pusztulás lehet. „Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a muravidéki magyarság is, közösen a többségi szlovénokkal, hitét megőrizve, hagyományait ápolva éljen” – mondta Soltész Miklós. Hangsúlyozta, a beruházások megvalósultak, és reméli, hogy a magyar kormány a közeljövőben is támogatni tud hasonló elképzeléseket. Felmerült például a dobronaki zarándokszállás befejezése, a szentlászlói önkormányzati épület közösségi célokra való alakítása, a lendvai evangélikus templom további belső felújítása. Az államtitkár egyben felhívta, buzdította a szlovén államot, hogy hasonló támogatásokat, segítséget nyújtson a magyarországi szlovénoknak.   

Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet igen fontosnak nevezte az államtitkár látogatását, mert mindazok a programok, fejlesztések, amelyek a Muravidéken megvalósultak, megérdemlik, hogy összegezzük, kiértékeljük azokat. Kifejtette, egyetért az államtitkár megfogalmazásával, hogy a szlovéniai magyar, ahogy a magyarországi szlovén kisebbség is kincset, tartalékot jelent, így mindkettőt támogatni kell minden szinten. Nagyon fontos ugyanis véleménye szerint, hogy helyben maradjanak, ne költözzenek nyugatra, ugyanis nincs szomorúbb, mint kiüresedett térségeket, elhagyott vidékeket látni, és az árván hagyott, szüleikhez az ünnepekre visszautazó milliókat az autópályákon. 

 

 

MCSi Design