kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Elfogadták a tájházegyesület alapszabályzatát

lkmnok0520A Lendva Községi Magyar Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) hétfői ülésén úgy döntött, elfogadja a tájházak működését szolgáló civilszervezet, a Művelődési, Turisztikai és Ifjúsági Egyesület alapszabályzatának tervezetét. Az LKMNÖK egyébként már tavaly szándéknyilatkozatot fogadott el az egyesület alapításáról.  

Vida Törnar Judit tanácselnök röviden bemutatta az úgynevezett „tájházegyesületet”, vagyis hivatalosan a Művelődési, Turisztikai és Ifjúsági Egyesületet, amelynek alapcélja a muravidéki kétnyelvű területen lévő tájházak működtetése, tartalommal feltöltése, ahogy fogalmazott, tájházanként legalább 2–2 nagyobb rendezvénnyel, programmal. Mint ismeretes, az egyesületről, alapszabályzatáról már hónapok óta tárgyalnak a községi magyar önkormányzatok, illetve a muravidéki csúcsszervezet.

Az elnök után az egész projektet bemutatta Horváth Ferenc muravidéki elnök, parlamenti képviselő is. Elmondta, az elmúlt években a muravidéki magyarság leginkább a szlovén gazdaságserkentő programon keresztül, részben anyaországi pénzekből is rengeteget fektetett a különböző tájházakba, a közös egyesület létrehozása pedig elsősorban azért szükséges, hogy a tájházak ne csak épületek maradjanak, hanem élő közösségi színterek legyenek, amelyek tartalommal várnák a hazaiakat, illetve a vidéken tartózkodó turistákat is. Éppen azért a Művelődési, Turisztikai és Ifjúsági Egyesületben, amelyet az öt községi magyar önkormányzat, illetve a csúcsszervezet alapítana, három, esetleg négy hivatásos szakember is dolgozna. Az önkormányzatok havi szinten 350 eurós tagsági díjjal (évi szinten 4.200 euróval) járulnának hozzá az egyesület működéséhez. Elmondása szerint kezdetben az MNMI is szerepelt az alapítók között, de az intézet inkább úgy döntött, hogy más együttműködési lehetőségeket keres majd a tájházakkal.

A tanácstagok közül Magyar Jánosban merült fel annak a kérdése, minek egyáltalán egyesületet alapítani a tájházak működtetésére, miért nem látja ezt el az MNMI, amely ép úgy tudna foglalkoztatni 3–4 új embert a kívánt tevékenységek elvégzésére. Ahogy ez Horváth Ferenc válaszából kiderült, szerencsésebb lehet az egyesületi forma, mivel így sokkal nagyobbak a pályázási lehetőségek.

Az egyesület alapszabályzatáról nem alakult ki vita, a tanács viszont az elnök felvetésére támogatta, hogy az alapszabályzatba be kell írni: az egyesület esetleges megszűnése esetén ennek tulajdona a muravidéki magyar önkormányzatra száll. A passzus biztosítékként szolgálna, mivel az egyesületi törvény szerint az egyesület megszűnése a vagyona a helyi önkormányzatra száll, ez pedig jelen esetben Dobronak Község lenne, az alapszabályzat ugyanis dobronaki székhelyet nevez meg az új egyesületnek.

A tanács ezután egyhangúlag megszavazta az említett egyesület alapszabályzatának tervezetét, egyúttal arról is döntött, hogy az LKMNÖK már idén is befizeti az éves szinten említett 4.200 eurót annak ellenére, hogy a völgyifalui tájház ebben az évben még biztosan nem áll rendelkezésre. Ahogy megfogalmazták, ettől függetlenül programot tudnak fogadni másutt is.

A különfélék között szóba került és vitát okozott a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ Tanácsának működése. Az elhangzottak alapján az elmúlt hónapokban különböző levelezések, tanácstagok kinevezésének elmaradása és egyebek is történtek. Ahogy elhangzott, a tárgykör rendezéséhez az alapítónak, a társalapítóknak, a tanácsnak is közös álláspontra kell jutni, az igencsak ellentétesnek tűnő álláspontok miatt kérdés azonban, hogy sikerül-e egy asztalhoz ülniük.  

 

 

MCSi Design