kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Kalamár ház, Kalamár udvar vagy Domonkosfai porta?

salimonk0520A Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa múlt heti ülésén több pontban tárgyalt a domonkosfai tájházzal kapcsolatos tervekről.

Tavasztól a tájháznál egy részmunkaidős (4 órás) alkalmazottat kívánnak foglalkoztatni amolyan „mindenesi feladatok” ellátására. Ez többek között az épületegyüttes és környéke rendben- és tisztántartását, karbantartását, az érkező vendégek fogadását és az elszállásolással járó feladatok ellátását jelenti. Alapfeltétel a kétnyelvűség, az anyanyelvi szintű magyar nyelvtudás. A jelentkezésnél előnyük lesz a faluban, illetve a községben élőknek.

 

 

Orban Dušan elnök bemutatta a tájházra vonatkozó bérbeadási tervezetet. Igény szerint bérelhetők ki a különféle közösségi helyiségek, a szobák vagy akár a teljes épületegyüttes. Az árak nem véglegesek, de a szállásdíjak 10–15 euró között, a pajtaszínpad és a terem bérlése attól függően, hogy egyesület, helyi lakos vagy egyéb magánszemély lesz a bérlő, 50–150 euró között lesz várható. A végleges árjegyzékről és annak megjelentetéséről még nincs határozat.

A további kérdés, melyet megvitatott a közösség tanácsa, a tájház névadásáról szólt. A tanácstagok a Kalamár ház, a Kalamár udvar és a Domonkosfai porta nevek mellett tették le a voksukat. Hogy mi lesz a tájház neve, arról a falubeliek dönthetnek majd egy kérdőív kitöltésével.

A továbbiakban megerősítették a 2020-as programtervet is. A hagyományos programok mellett húsvéti műhelyek, meseest, dödölle- és pálinkafesztivál divatbemutatóval, néprajzi tábor, szüret és kukoricafosztás, adventi műhelymunkák és betlehemállítás szerepel. A műhelyek megszervezésénél a dobronaki kézműves ház kapcsolódik be a kivitelezésbe. Ezeken kívül a tanácselnök javasolta, hogy az idei programtervben szerepeljen a domonkosfai monográfia alapozó munkáinak kezdeményezése. A könyvet, amely a település történetét dolgozza fel, három év múlva szeretnék kiadni. A tanácstagok elfogadták a programtervet, ezen belül azt is, hogy pályáznak a pajtában tervezett néprajzi kiállítás felállítására, illetve a dombvidéki találkozóra.

Az ellenőrzőbizottság egy új tagjává Jakoša Milenát nevezték ki. Az ösztöndíj-kiegészítő támogatások odaítéléséről, illetve a támogatások összegéről előző számunkban már hírt adtunk.

 

 

MCSi Design