kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

A szakmai képzés mellett az emberi és baráti kapcsolatok is fontosak

toth e0520Tóth Erzsébet magyar szakos középiskolai tanár, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének új elnöke korábban az egyesület alelnökeként is aktív szerepet töltött be. Az új mandátum elején terveiről, esetleges bővítő-fejlesztő elképzeléseiről kérdeztük.

– Mivel korábban is az egyesület elnökségi tagja voltam és az alelnöki tisztséget is elvállaltam, nem ért meglepetés, amikor Vida Törnar Judit elnök felvetette, hogy a helyébe lépjek, aki más tisztségei és feladatai miatt nem kívánta vállalni a jelölést az új mandátumban – kezdte a beszélgetést Tóth Erzsébet.

– Mi volt a fő kihívás az Ön számára, hogy rövid gondolkodás után igent mondott?

– Talán az, hogy tudtam, éreztem, olyan munkatársakkal leszek körülvéve, akikkel eddig is sok terv, rendezvény esetében, illetve a képviseleti, szakmai munkában is együttműködhettem, s mindig sok segítséget és ösztönzést kaptunk egymástól. Nem utolsósorban olyan munka valósult meg az elmúlt 10 évben a pedagógiai egyesület kezdeményezésében, amelynek nem csak a vezetők, de a pedagógustársak igenlését is élvezték. Mindezek által igazoltnak láttuk, hogy szükség van egy ilyen egyesületre, mely talán a pedagógus hivatás társadalmi elismertségének, a mi munkánk presztízsének az emeléséhez, kissé megtépázott hírnevének a helyreállításához is hozzásegít.

– Kire számíthat a munkájában, hányan végzik jelenleg az operatív munkát, a kapcsolattartást és az egyéb teendőket?

– Jelenleg egy főállású munkatársat és egy félmunkaidőben szolgálatot teljesítő titkárt foglalkoztat az egyesület. Az egyesület programjait és a tevékenységét főként magyarországi támogatásból fedezzük, de vannak hazai segítőink is, akik szívesen a rendelkezésünkre állnak, ha például szállítási problémáink adódnak.

– A Kárpát-medencei hasonló jellegű pedagógiai egyesületek közül tudtommal a miénk a legfiatalabb. Két évvel ezelőtt együttműködési megállapodást is sikerült aláírniuk ezekkel.

– Igen, de az együttműködés egyes magyarországi és határon túli, felvidéki, vajdasági, erdélyi és nyugati magyar pedagógiai szervezetekkel már korábbi keletű és rendkívül gyümölcsöző, a szervezés, a szakmai programok és más kapcsolatépítési folyamatok tekintetében is rendkívül hasznos. Sok mintát sikerült már ellesnünk a közös összejöveteleinken, tanulmányi-szakmai tanácskozásainkon. Olyanokat, amik nem csak a vezetők számára hasznosak, hanem a gyakorló pedagógusi társadalom más tagjai számára is.

– A nyolc intézmény „érdekvédelmére” is kiterjedő grémiumnak mi a fő profilja, hogyan épül fel a szervezet?

toth e05202– Elsősorban a szakmai programok szervezése, olyan előadások és előadók meghívása egy-egy témában, akik nem csak a pedagógusoknak, de a diákoknak és a tanulóknak, sőt a szülőknek is érdekesek lehetnek. Ez a Tudástér című előadássorozat, mely az utóbbi időben igencsak komoly látogatottságú programsorozat lett. Az aktualitást nem kimondottan pszichológiai és pedagógiai-neveléselméleti témákkal is igyekszünk elérni, például ilyen volt Feri atya karácsony környékén tartott előadása, aki a személyiség alakulásával és az önismeret fejlődésével, az ezzel járó traumák világával is foglalkozott. Ezeknek az előadásoknak a többsége akkreditált előadás, ami az előmenetelnél is segítségére van a pedagógusnak, hiszen illeszkedik a szlovén pedagógiai-oktatási rendszerhez.      

– Mely eddigi programok folytatását tervezi még, esetleg milyen újakkal bővíthető a jelenlegi paletta?

– Végleges program- és munkaterv még nincs, de a február végi közgyűlésre ezeket is véglegesíti az elnökség, melynek tagjait az intézmények delegálják, s akik az elnöki és az alelnöki tisztségekről is döntenek. A tankönyvbeszerzést, a tankönyvírást és -kiadást, a magyar nyelv idegeneknek való oktatását Gróf Annamária munkahelyi kötelezettségként végzi. Nagyon szerteágazó munka az övé, hiszen a szaktanácsadás mellett a kétnyelvű területen kívüli általános iskolás és felnőttképzésében is nagy szerepet vállal. Lendván pedig a gyermekprogramokat, így például a Ringatót is ő szervezi évek óta, mely nagyon népszerű a kismamák körében. A már említett továbbképzések megszervezésén kívül az óvodások és iskolások számára szervezett programok kivitelezése, a muravidéki magyar tanintézmények könyvekkel való ellátása, továbbá a tankönyvcsomagok elkészítése is fontos feladat.      

– A program eddig is gazdagnak és szerteágazónak tűnt. Bírja-e a „kis stáb” a nagy közösségek pedagógiai szervezetei diktálta tempót?

– Sajnos néha egy-egy tanácskozásra, ülésszakra való elutazás is problémát jelent. Szerencsére ezeket hétvégén szervezik, a nyári szünidőben meg amúgy sem kell a helyettesítést megoldani. Viszont óriási hozadéka is van: kialakulnak a kapcsolódási pontok a magyarországi vagy határon túli közösségek pedagógiai szerveivel, sok új lehetőség is felbukkan a hazai tanácsadás és a műhelymunkák terén, a közvetítésükkel ingyen érkeznek előadók. A gyakorló pedagógusok munkáját ezzel nagyban segíthetjük. Hogy a szolidaritásról, a támogatói szándékról ne is szóljunk!

– Mi a közeljövő legégetőbb terve?

– Szeretnénk a közeljövőben egy fórumot, pedagógiai információs platformot is létrehozni, ahol megtalálhatók lennének a legfontosabb adatok az egyesület működéséről, valamint az információáramlást is segítené az aktuális események közlésével. A pedagógusi hivatásnak jót tenne az egyesület fórumjellegének erősítése. Minden tisztelet a pedagógustársaimnak, és az érzésem az, hogy több megbecsülést érdemelnének. Gyakran alaptalanok azok a vádak, hogy nem veszünk részt a kulturális rendezvényeken, találkozókon, ünnepi megemlékezéseken. Vannak sajnos olyanok is, akik a hosszú évek alatt kiégtek. A fiatal kezdőket gyakran eltántorítják a zajló folyamatok, a munkanélküliség, a pedagógusi vízió hiánya.
– Ön újrakezdené, ha most lenne fiatal?

– Igen, mert szeretem a hivatásomat. S az elmúlt 20 évben sok tapasztalatot szereztem gyakorló pedagógiából, a szakmai képzések is nagyon hasznosak voltak. Ha most ehhez még támogatásokat is kapunk, akkor optimizmussal tekinthetünk a jövőbe.

 

 

MCSi Design